Consumul de energie este responsabil pentru emisia a 73,2 % a gazelor cu efect de seră. Chiar dacă include și emisiile cauzate de industrie (care nu pot fi schimbate peste noapte) sunt multe oportunități prin care îți poți diminua amprenta de carbon personală.
Pentru diminuarea consumului de energie din gospodărie poți face următoarele:
- eficiența energetică a casei este crucială, într-un caz ideal, casa ta este izolată adecvat și folosești încălzire modernă;
- dacă cele de sus nu sunt posibile momentan în viața ta, atunci izolează ferestrele și ușile cu perdele, cu perne anti-curent, cu chedere de cauciuc;
- schimbă becurile vechi cu becuri dintr-o clasă energetică mai bună. Dacă nu le poți schimba pe toate, atunci schimbă-le pe cele pe care le folosești mai des;
- scoate din priză toate aparatele când nu le folosești;
- încălzește eficient! Scade temperatura din casă cu puțin față de ceea ce ești obișnuit;
- dacă pleci de acasă pentru mai multe zile redu încălzirea, doar atât încât să nu se răcească peretele;
- oricând e posibil, pornește cuptorul doar când introduci mâncarea în el.
Consumul de energie al caselor (iluminat, gătit, folosirea dispozitivelor, încălzire etc. ) este responsabil pentru emisia a 10,9% a gazelor cu efect de seră din lume. Marea majoritate a consumului de energie din Europa centrală este folosită pentru încălzirea caselor. Anual, în România se emit 1,5 tone de gaze cu efect de seră pe persoană, provenite doar din utilizarea electrocasnicelor și a încălzirii locuințelor (figura 1.). Poți îmbunătăți semnificativ consumul de energie al casei, ideile și sfaturile sunt infinite. Câteva exemple pentru a începe:
Scade temperatura din casă!
Te-ai fi gândit că dacă scazi cu doar 1 °C temperatura din casă, reduci consumul de energie cu 5-6% ? Ca să ne simțim confortabil acasă nu trebuie să setăm termostatul la 25 °C. Nici nu e sănătos. Setează la 20-21 °C când ești treaz și la 16-18°C când dormi.
Perdea groasă la ferestre!
Perdelele groase sau rulourile sunt foarte eficiente pentru ferestrele care nu izolează adecvat. Dar e important să nu acoperim caloriferele deoarece scade eficiența acestora.
Scoate-le din priză!
De câte ori ai lăsat încărcătorul de telefon în priză? E o greșeală mare din punct de vedere energetic, deoarece acesta consumă energie în continuare. E valabil și la celelalte aparate (uscător de păr, fier de călcat, mixer etc.). Scoate-le din priză când nu le folosești!
Schimbă becurile!
Poți economisi foarte mult cu becuri eficiente energetic. Cele tradiționale consumă cu 25-80% mai multă energie!
Nu preîncălzi cuptorul dacă nu e necesar!
Sunt foarte multe rețete care te sfătuiesc să preîncălzești cuptorul înainte de a găti. Te-ai gândit vreodată câtă energie consumi pentru asta? Unde nu este cazul, nu preîncălzi cuptorul, mâncarea va fi la fel de gustoasă.
Izolează casa la renovare!
La renovarea sau construirea caselor este foarte importantă izolarea acestora și alegerea ușilor, ferestrelor de calitate. Nu economisi pe asta! În timp îți vei mulțumi pentru alegerea făcută, casele izolate eficient pot consuma chiar jumătate din energia pe care o consumă casele vechi, neizolate. Pe lângă, economisești bani și timp, dar îți micșorezi și amprenta de carbon.
Aerisește casa în mod eficient!
Iarna trebuie să avem grijă să păstrăm căldura din interior, iar vara răcoarea.
Iarna: Aerisește repede doar pentru schimbarea aerului, deschide geamurile pentru o perioadă scurtă. Când ești acasă, realizează o aerisire transversală în perioada cea mai caldă a zilei.
Vara: Trebuie să avem grijă să nu încălzim pereții pentru că în perioadele călduroase nu prea avem șanse să o răcorim din nou. De aceea trebuie să aerisim conștient, din primele zile călduroase. Deschide geamul când temperatura scade sub temperatura înregistrată în cameră. Pe timpul verii deschide geamurile numai în zori. Acest lucru va răci și pereții, iar locuința nu se va încălzi după închiderea ferestrelor.
Alege aparate electrocasnice în mod conștient!
Poți găsi multe aparate electrocasnice care te ajută în gospodărie. Dar producția și folosirea acestor aparate consumă multă energie. Sunt aparate precum mașinile de spălat vase, care reduc consumul gospodăriei, dar în cazul multor aparate acest lucru nu este adevărat. Unele, de fapt, nici nu ne fac viața mai ușoară.
La cumpărarea aparatelor electrocasnice întotdeauna să te gândești bine dacă îți fac viața mai ușoară, dacă merită emisiile pe care le produc și dacă ai neapărat nevoie de ele. După ce ai selectat ce fel de aparat vrei, ai grijă de calitatea lui ca să îl poți folosi cât mai mult timp.