Ajutorul tău poate salva dumbrăveanca!

Începând cu anul 2025, inițiem programul nostru dedicat protecției speciilor pe cale de dispariție, pentru a interveni acolo unde este cel mai necesar și pentru a utiliza cât mai eficient resursele limitate de care dispunem. În cadrul acestui program, ne concentrăm pe protejarea speciilor care sunt amenințate cu dispariție la nivel local sau național și pentru care, prin intervenția umană, se pot obține rezultate semnificative chiar și pe termen scurt.

O astfel de specie este dumbrăveanca, pasăre care trăiește pe câmpii întinse și are nevoie de arbori bătrâni, cu scorburi pentru a putea cuibări. Din păcate, din cauza tăierilor de arbori și a schimbărilor agricole survenite în peisajul tradițional, copacii bătrâni au devenit o raritate în zonele de câmpie, astfel dumbrăveanca a dispărut din mai multe zone.

Foto: Attila Nagy

De când am început să o ajutăm prin montarea de cuiburi artificiale și plantarea de arbori, din fericire, dumbrăveanca a revenit spectaculos. Am montat peste 850 de cuiburi artificiale, iar rezultatul a fost un succes remarcabil – din 84 de perechi cunoscute în primul an al proiectului, în 5 ani populația a crescut la 217 perechi. Însă, aceste cuiburi artificiale necesită curățare și întreținere anuală, iar pentru a readuce pasărea în și mai multe locuri unde pe vremea bunicilor noștri trăia, avem nevoie de și mai multe noi cuiburi. În ultimii ani, resursele noastre au fost suficiente doar pentru întreținerea cuiburilor existente. Obiectivul nostru pe termen lung este ca dumbrăveanca să repopuleze fostele sale habitate de cuibărit, lucru pentru care mai avem încă multe de realizat.

Ne dorim să colaborăm cu tine pentru a transforma această inițiativă în realitate. Sprijinul tău financiar va contribui direct la fabricarea și montarea a noi cuiburi artificiale, salvând astfel vieți și susținând populațiile de păsări care sunt esențiale pentru echilibrul ecosistemului nostru. Fiecare cuib amplasat înseamnă o speranță pentru viitorul acestor specii și o confirmare a faptului că, împreună, putem face diferența.

Te invităm să te alături eforturilor noastre de ocrotire și să devii parte din această misiune importantă!

Detalii fiscale

Companiile plătitoare de impozit pe profit pot face în continuare sponsorizări cu plata directă către ONG, până la sfârșitul anului curent, în baza contractului de sponsorizare încheiat cu acesta, în limitele legale (20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 0,75% din CA). Cei care doresc să își exercite această opțiune o pot face prin completarea și depunerea la ANAF a Declarației 107, în baza contractului de sponsorizare semnat.

Dacă valoarea maximă permisă nu este utilizată integral în acest an, plătitorii de impozit pe profit mai pot face redirecționări și în cursul anului următor, până ating limita. În acest caz, pe baza contractului de sponsorizare semnat se completează formularul de redirecționare 177, al cărui termen este identic cu termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv 31 mai anul următor. În acest caz suma va fi virată de ANAF în contul organizației în termen de 45 de zile.

Lăsați un comentariu