Africa, tărâmul dumbrăvencei în timp de iarnă

În timp ce noi tremurăm în diminețile reci și așteptăm primăvara, dumbrăveanca se pregătește pentru lunga călătorie de 7000 de kilometri, pe care trebuie să parcurgă pentru a ajunge de pe tărâmul ars de soare al Africii în Europa, la locurile sale de cuibărit. 

Dumbrăvencele din bazinul Carpatic își petrec iarna în Angola, Namibia, Botswana și Zimbabwe, spre deosebire de rudele lor din Europa de Vest, care hibernează în partea estică a Africii.

Traseul unei dumbrăvence cu transmițător, din 2016 încoace. Sursă: rollerproject.eu

Dumbrăvencele rămâne pe continentul african până la sfârșitul lunii martie, preferând zonele cu iarbă înaltă, bogate în hrană și locuri de adăpost.

Majoritatea hranei  este formată din insecte de dimensiuni mari, ale căror condiții de reproducere necesită vreme caldă și vegetație abundentă.

Spre deosebire de lunile de cuibărit, în această perioadă dumbrăvencele nu sunt foarte teritoriale, se adună frecvent în grupuri mai mici și se concentrează exclusiv pe căutarea hranei și supraviețuire

Foto: Tibor Horváth. Sursă: rollerproject.eu

Înainte de a porni în lunga călătorie, ele se hrănesc mai intens pentru a acumula suficientă energie pentru zbor. Rezervele de grăsime sunt esențiale, deoarece pe drum, în anumite zone, cum ar fi deasupra Saharei, lipsesc resurse de hrană.

Astfel, după o pregătire temeinică, dumbrăveanca pornește într-o călătorie lungă pentru a se întoarce la locurile sale de cuibărit din Europa.

Dumbrăveanca este SPECIA PERICLITATĂ A ANULUI 2025. Cu ajutorul tău, putem instala cuiburi artificiale care oferă un loc sigur pentru cuibărire și creșterea puilor. Fiecare cuib contează, susține și tu această specie cu o donație.

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru salvarea acestei specii minunate.

Lăsați un comentariu