Poliția arădeană investighează cazul păsărilor otrăvite

Un adevărat masacru în rândul animalelor sălbatice a fost depistat în perioada 10-20 noiembrie pe un fond de vânătoare din zona Peregu Mare – Semlac, județul Arad. Zeci de specii de interes cinegetic, precum iepuri, vulpi și păsări, dintre care și unele specii protejate (șorecar mare, șorecar comun), dar și fazani și coțofene au fost găsite moarte pe câmpurile agricole, după ce au consumat hrană dintr-o zonă tratată cu otravă împotriva dăunătorilor.

Conform relatării investigatorilor, otrava nu a fost folosită conform legii, aceasta a fost încărcată în utilajele pentru împrăștiat îngrășăminte și, ulterior, a fost dispersată pe sute de hectare de teren. Legea însă precizează foarte clar că otrava pentru dăunători trebuie pusă în găurile de rozătoare, după care acele găuri trebuie acoperite.

În data de 24 și 25 noiembrie și membrii Grupului Milvus au ajuns în zonă, și însoțiți de reprezentantul fondului de vânătoare au continuat investigațiile. Din păcate, pe lângă otravă, pe terenurile agricole a fost descoperit un număr mare de iepuri de câmp, șorecari comuni, coțofene, grauri, păsări și animale domestice otrăvite. Cu această ocazie s-a descoperit și un cadavru de acvilă de câmp cu suspiciunea de otrăvire. Din păcate această specie este amenințată cu dispariția la nivel global, la noi în țară fiind cunoscută doar o singură pereche cuibăritoare!

În data de 3 decembrie am fost anunțați de către Gabi Herlo, biologul Parcului Natural Lunca Mureșului despre un alt posibil caz de otrăvire la o altă acvilă de câmp, găsită moartă tot pe raza fondului Semlac. Un membru al Grupului Milvus s-a deplasat de urgență la fața locului, a fost anunțat serviciul de urgență 112, așteptându-se echipajul de poliție pentru întocmirea procesului verbal și veterinarul pentru colectarea și sigilarea cadavrului pentru analiză.

Autoritățile de mediu au declanșat o anchetă, după ce autorul masacrului a fost identificat.

Responsabilii fondului de vânătoare au trimis probele recoltate de pe teren la laboratorul DSVSA de la Timişoara, iar Grupul Milvus și-a asumat costurile analizelor toxicologice pentru buletinele de analiză referitoare la cele două acvilele de câmp. Poliția Arad, împreună cu polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase cercetează toate aspectele în vederea lămuririi cauzelor care au dus la decesul animalelor.

Lăsați un comentariu