Strigi în turnul bisericii

Striga, această frumoasă specie de bufniță cuibărește frecvent în turnurile bisericilor. Își depune ouăle și își crește puii în aceste locuri întunecate și lipsite de deranjul uman. Dar din păcate cu ocazia lucrărilor de renovare, sau uneori chiar intenționat striga a fost alungată din multe clădiri ale bisericilor. În satul Cheșereu, județul Bihor însă, s-a întâmplat exact opusul.

În 2016, preotul reformat Kálmán Oroszi ne-a rugat să montăm în clopotnița bisericii o boxă de cuibărit special concepută pentru această specie. Astfel turnul bisericii a fost închis pentru păsări, având posibilitatea de a intra doar în boxa de cuibărit situat în turnul bisericii. A urmat o perioadă când prezența speciei nu a fost confirmată, sau deși era prezentă, nu a cuibărit cu succes.  În 2020 am inelat deja primii 6 pui de strigă în acest loc

În acest an, în urma informațiilor primite de la preot, am vizitat din nou locul și înconjurat de localnici, de la mic la mare am marcat cei 6 pui pe care i-am găsit în acest cuib.

Peste două săptămâni am revenit la această locație cu alți trei pui de strigă,  pe care i-am inelat și i-am lăsat la îndemâna păsărilor adulte. Aceștia proveneau dintr-o clădire din  Zalău, unde au fost găsiți în podul unei case în care se executau lucrări de renovare. Proprietarul casei a refuzat să încerce relocarea lor în apropiere, iar GNM SJ a reacționat cât se poate de prost. După multe încercări, puii au fost preluați și hrăniți de către medicii veterinari de la USAMV Cluj, după care au fost transportați la Cheșereu. 

Sperăm că preocuparea lui Kálmán Oroszi pentru conservarea acestei specii îi va încuraja și pe alții, ca în loc să-i alunge, să-i ajute în cuibărit.

Lăsați un comentariu