Zonele umede sunt în pericol!

Existența noastră se bazează pe apă și totuși, de-a lungul anilor (din 1700 și până în prezent) am distrus 80% din zonele umede ale Pământului, acestea fiind cele mai periclitate ecosisteme. Cifrele sunt îngrijorătoare:

  • 2,2 miliarde de oameni nu au apă potabilă;
  • 485.000 mor în fiecare an din cauza lipsei apei potabile;
  •  Una din trei specii de apă dulce și 25% dintre toate speciile din zonele umede riscă să dispară din cauza declinului acestor ecosisteme;
  • 81% dintre speciile din zonele umede continentale și 36% dintre speciile marine au scăzut în ultimii 50 de ani;
  • Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile.
Nagâț. Foto: Nagy Attila

Pe lângă furnizarea apei potabile, biodiversitatea bogată a zonelor umede susține calitatea vieții oamenilor din întreaga lume: asigură securitatea alimentară, furnizează medicamente, protejează împotriva inundațiilor și a altor dezastre naturale, reprezintă o sursă de venit, protejează împotriva bolilor prin asigurarea unor ecosisteme sănătoase și a unor spații sigure pentru animalele sălbatice departe de habitatele umane și stochează mai mult carbon decât orice alt ecosistem de pe Pământ.

Parcul Natural Porțile de Fier – zonă umedă de importanță internațională; Foto: Parragh Katalin

Cifrele vorbesc de la sine:

  • Aproximativ 1 din 8 oameni (>1 miliard la nivel mondial) își câștigă existența din zonele umede;
  • Zonele umede protejează 60% din populația umană aflată de-a lungul coastelor împotriva valurilor de furtună, a uraganelor și a tsunami-urilor;
  • 40% din speciile de plante și animale din lume trăiesc sau se înmulțesc în zonele umede;
  • Turbăriile, deși acoperă doar 3% din suprafața globală,  stochează 30% din carbonul de pe continente, de două ori mai mult decât toate pădurile din lume.

Lista motivelor pentru care nu putem exista fără zonele umede este lungă și, în general, totul pe pământ depinde de ele. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să acționeze pentru a se asigura că zonele umede nu dispar.

Sursa: https://www.worldwetlandsday.org/

La 30 august 2021, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a stabilit ziua de 2 februarie ca fiind Ziua mondială a zonelor umede. „Zonele umede și bunăstarea umană” este tema pentru Ziua mondială a zonelor umede 2024. Fiecare zonă umedă contează și fiecare efort, oricât de mic ar părea, contează. Putem face o diferență uriașă înțelegând semnificația și contribuția zonelor umede și asigurând utilizarea lor durabilă prin gestionarea înțeleaptă a acestora.

De-a lungul celor 30 de ani de existență Grupul Milvus a derulat mai multe proiecte, care aveau ca scop, printre altele și protecția acestor zone umede, prin realizarea unor planuri de management pentru mai multe situra Natura 2000, ultimul fiind un proiect axat pe râul Mureș.

Lăsați un comentariu