În timp ce la COP26 de la Glasgow liderii și experții din lume încearcă să rezolve problemele cauzate de schimbările climatice, ambasadorii noștri tineri din cadrul proiectului Game on! încearcă să lupte cu propriile metode. Tineri din opt țări lucrează împreună pentru prezent și viitor într-un schimb de experiență care are loc la Solingen. Ei se dezvoltă, lucrează, cooperează pentru a fi auziți cât mai bine.
Andrei Dinu:
“Începem de obicei cu o parte introductivă, unde ne sunt prezentate conceptual subiectele pe care vom lucra toată ziua. Cea mai interesantă parte urmează după, sesiuni de brainstorming, discuții, prezentarea rezultatelor, prezentarea noastră și a inițiativelor din care facem parte.
Diversitatea culturală și a cunoștințelor ne oferă perspective complexe și foarte cuprinzătoare asupra subiectelor abordate, precum climate justice, pe care ulterior analizei le și definim și dezbatem. Învățăm despre importanța comunicării și despre cum să ne transmitem eficient mesajul, dar și despre receptorii principali pe care dorim să-i avem, mai ales in contextul global actual, unde presiunea și cunoașterea ar trebui transmisă către key people și neapărat către sectorul decizional, politic și mai puțin, dar fără a fi neglijat, către nivelul individual.
Un alt subiect care mă bucură că a fost abordat este necesitatea limitării discrepanței dintre intenție și acțiunea propriu-zisă / schimbarea comportamentului pe termen lung, care nu este posibil întotdeauna, dar fără de care nu vom putea schimba ceva.
Am avut și un fel de treasure hunt în Solingen cu întrebări legate de EU Green Deal, am scris câteva sugestii către EU legate de ce credem că ar trebui schimbat în momentul de față în felul în care sunt gestionate subiecte precum schimbările climatice, valorile, drepturile, domnia legii, bunăstarea, economia, sănătatea, educația, tinerii etc.
Urmează să avem excursii pentru a observa anumite situații încadrate în contextul taberei (climate change effects on the forest, sustainable cities intiatives, coal mine unsustainable development, schimb de experiență la nivel universitar etc.) după care vom avea de realizat niște articole (foarte util moment de a practica transmiterea eficientă a mesajului) despre fiecare experiență.
Iar familiile la care stăm sunt efectiv minunate… Ne tratează incredibil de frumos!”
Bori Láng:
Mă simt foarte bine aici, chiar dacă programul este foarte dens. Tocmai ieri, gazda mea s-a plâns în glumă că nu are timp să vorbească cu mine.
Dar oricum, activitățile nu mi se par obositoare, pentru că este vorba despre lucruri care mă interesează și simt că îmi petrec timpul în mod util și eficient. Dacă nici nu s-ar întâmpla altceva, deja sunt foarte mulțumită că m-am întâlnit cu atât de mulți oameni buni și ambițioși, care au scopuri similare cu cele ale mele. Nici diferențele culturale sau lingvistice nu mă pot opri :))
Îmi place că prelucrăm fiecare subiect pe o structură similară. În primul rând, discutăm despre propriile experiențe, după care urmează discuțiile în grupuri mici și apoi reluăm discuțiile în plen. Acest mod de lucru ne permite o mai bună înțelegere a temelor discutate și fiecare dintre noi își poate prezenta ideile sale.
Până acum, am lucrat pe tema justiției climatice, am prezentat proiectele proprii, precum și progresele personale de a ajunge la oameni cu mesajele noastre, am discutat despre instrumentele de comunicare și am reflectat asupra progresului colegilor ambasadori. Am avut ocazia să propunem recomandări de îmbunătățire ale Pactului Verde al UE.