28 de lilieci salvați

Ieri, pe strada Sportivilor din Tîrgu-Mureș a fost tăiat un platan, 28 de lilieci de amurg (Nyctalus noctula) au rămas fără habitatul lor. Grație cadrelor didactice de la grădinița din curtea căreia a fost tăiat arborele, am reușit să preluăm 26 dintre ei. Alți doi indivizi au fost aduși la Asociația „Vets4Wild”. Liliecii în stare bună (26) au fost eliberați într-un parc, în timp ce ceilalți doi rămân încă sub observație. Nyctalus noctula este un liliac comun, iese la vânat de insecte mari la asfințitul soarelui, zboară destul de sus – aproximativ 40 -50 m ca rândunelele și se retrage în adăpost la miezul nopții. Își reia vânătoarea înainte de asfințit.

Mulțumim Jére Csaba pentru colaborare!

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

 1. Deé Lukács Éva

  Kedves Milvuszos csapat!

  A magyarózdi Pekri-Radák kastély állandó lakói a denevérek, elég népes kolónia. Mivel nyáron a kastélyban gyerektáborok zajlanak és a kastély restaurálása is folyamatban van, mindkét félnek jobb lenne, ha a denevéreket el lehetne valahogyan költöztetni. Tudtok-e ebben segíteni nekünk tanáccsal vagy akár konkrétan is?
  Köszönettel,
  Deé Lukács Éva

  1. Mezey Zsofia

   Tisztelt Deé Lukács Éva,
   köszönjük, hogy hozzánk fordultak ezzel az igencsak komplex esettel. Valószínű egy aktív szülőkolóniával van dolguk, mely megfelelő teret talált ebben az időszakban az épület jelenlegi állapotára való tekintettel. Az utódok kirepülése augusztus előtt nem várható, ebben az esetben veszélyeztető tényezőt jelentenek az aktuálisan zajló restaurációs munkálatok (is). Kérnénk egy elérhetőséget az Ön/Önök részéről (telefonszám, e-mail cím), h mielőbb helyszínelni tudjunk, illetve részletesebb információcsere végett.

   Üdvözlettel,
   Mezey Zsófia