Pentru herpetofauna, educație în Munții Trascaului – 2006

În primavara anului 2006 Grupul de Lucru pentru Protectia Amfibienilor si Reptilelor din cadrul Grupului Milvus împreuna cu Clubul Montan Apuseni din Cluj Napoca, au început o colaborare privind evaluarea, protectia si conservarea herpetofaunei din rezervatiile naturale aflate în custodia organizatiei clujene. O alta latura importanta a colaborarii este popularizarea herpetofaunei în rândul elevilor si studentilor, care participa la activitatile educative în natura, activitati conduse de Clubul Montan Apuseni (denumit în continuare CMA), în cadrul proiectului Ecodidactica.

Proiectul este finantat de catre Manfred Hermsen Stiftung din Bremen, Germania si se desfasoara începând cu luna octombrie 2005 pâna în decembrie 2006 si propune folosirea rezervatiilor naturale din custodia Clubului Montan Apuseni în special, si natura în general, ca si sala de clasa pentru educatia de mediu adresata tinerilor. Scopul proiectului este de a dezvolta si implementa metode pentru educatie si constientizare/informare referitoare la protectia si conservarea naturii, prin tabere si excursii pentru elevi si studenti ai scolilor si universitatilor din judetele Alba, Cluj, Sibiu . Locul de desfasurare este Muntii Trascau – partea centrala, cu focus asupra ariilor protejate din zona Rîmetului. Comunitatea locala este activ implicata în implementarea proiectului.

Astfel în 20 iunie si 20 iulie 2006, la Centrul de Supraveghere Ecologica al CMA, din satul Cheia (judetul Alba), în imediata apropiere a Cheilor Rîmetului, am organizat prezentari cu tema herpetologica pentru elevii din Cluj, Teius, Bucuresti, Sibiu, Toplita, Rîmet, Ponor prezenti în taberele din aceasta perioada. În prealabil membrii CMA, în timpul desfasurarii altor activitati organizate în tabere, au adus în atentia copiilor specii de herpetofauna din zona. Activitatea educativa despre herpetofauna a început prin descrierea orala a formelor de amfibieni si reptile, urmata de prezentarea pe baza unor fotografii a aspectului si a ecologiei speciilor din zona M-tiilor Trascau, dar si a altor specii interesante din tara. Copiii au avut ocazia sa admire exhuvii de testoase, sopârle si serpi, carapace de testoasa dobrogeana (Testudo graeca), oua de testoasa de Florida (Trachemys scripta elegans), si chiar un exemplar de napârcâ (Anguis fragilis) conservat. Au fost prezentate si modul de folosire a unor unelte specifice herpetologilor. În prima tabara copiii s-au împrietenit cu un exemplar tânar de broasca rosie de padure (Rana temporaria), iar în a doua tabara cu o sopârla de câmp (Lacerta agilis) si un sarpe de alun (Coronella austriaca), capturati doar pentru prezentare si eliberati dupa activitate de copiii. Sarpele de alun a fost accidentat cu rea vointa de niste turisti, dar si-a revenit pâna la sfârsitul zilei. O importanta deosebita în prezentare a primit-o distrugerea miturilor, care deseori duc la uciderea voita a herpetofaunei, care însa are la baza doar teribilism, ignoranta si lipsa de informare. Astfel copiii au aflat ca salamandrele nu sunt otravitoare pentru om, broasca râioasa nu transmite râia, serpii nu beau lapte si nu mulg vaci, viperele nu urmaresc si nu sar pe oameni, etc. Copiii au fost instruiti cum sa evite întâlnirea cu vipere în zonele populate de ele si au aflat primii pasi pentru prim-ajutor în caz de muscatura. Printre cele mai importante povete au fost urmatoarele: pe cât posibil mergeti în grup, astfel sunt sanse mai mari ca viperele sa simta vibratiile pasilor si sa se retraga; pentru deplasare în astfel de locuri folositi bocanci si pantaloni lungi cu textura groasa sau aparatoare de picioare; cercetati bine locul unde vreti sa va asezati, sa campati sau sa puneti mâna pentru a strânge lemne de foc ori ciuperci. Daca aveti placerea de a va întâlni cu serpi, admirati-i de la departare, dar în nici un caz sa nu va jucati cu serpii!

Tot în colaborare cu CMA avem ca scop realizarea unei brosuri cu speciile de herpetofauna din zona Muntilor Trascau si cu alte informatii herpetofaunistice. Pe lânga aceasta vom dezvolta si un caiet de teren care va contine cheia pentru determinarea speciilor de amfibieni si reptile, cheie care va putea fi usor folosita si de catre copiii.

Daca sunteti interesati de astfel de prezentari si activitati cu tema herpetologica, va sugeram sa luati legatura cu Grupul de Lucru pentru Protectia Amfibienilor si Reptilelor din cadrul Grupului Milvus, persoana de contact Tibor Sos (glpar05(arond)gmail.com sau tibor.sos(arond)gmail.com)!