Petiție împotriva otrăvirii animalelor sălbatice din Europa

Otrăvirea ilegală amenință multe specii rare și protejate de păsări și mamifere și pune în pericol publicul și animalele lor de companie. 

Primele date ale proiectului LIFE EUROKITE (LIFE18 NAT/AT/000048), axat pe protecția transfrontalieră a speciei gaia roșie (Milvus milvus) în Europa prin reducerea mortalității cauzate de om, indică faptul că otrăvirea este de departe principalul motiv de mortalitate cauzată de om a speciei.

În octombrie 2024, inițiatorii acestui proiect, alături de numeroase organizații europene de protecție și conservare a vieții sălbatice au inițiat o petiție, prin care cer membrilor Parlamentului European să găsească soluții transfrontaliere la nivelul UE pentru a aborda problema otrăvirii în cazul speciilor migratoare.

Inițiatorii petiției propun:

  • Sprijinirea „Zilei europene împotriva otrăvirii criminale a animalelor sălbatice” din data de 1 martie pentru a sensibiliza publicul larg și factorii de decizie politică, deoarece subiectul este subestimat și necunoscut.
  • Colectarea sistematică de date pentru întreaga Europă pentru a crea o bază de date a cazurilor de otrăviri și pentru a identifica punctele „fierbinți”. În mod ideal, această bază de date ar trebui gestionată de Uniunea Europeană sau de una dintre organizațiile acesteia.
  • Necesitatea de a continua și mai viguros Planul strategic de la Roma 2020-2030 (Eradicarea uciderii, capturării și comerțului ilegale cu păsări sălbatice în Europa și în regiunea mediteraneană).

Până acum petiția a fost semnată de 3.500 de persoane și organizații. Și tu o poți semna, accesând acest link.

Lăsați un comentariu