Beneficiile naturii și biodiversității în zonele locuite
Prezența unei flore și faune bogate în oraș aduce beneficii multiple, nu doar estetice. Spațiile verzi contribuie la un aer mai curat și la reglarea climei, îmbunătățesc astfel calitatea vieții în mediul urban și au un impact pozitiv asupra sănătății mentale a locuitorilor. Aceasta este influențată în mare măsură de cantitatea și calitatea spațiilor verzi și de numărul de specii de animale pe care le observăm.
Despre importanta diversității biologice în zonele urbane, puteți afla mai multe informații aici:
- Embracing biodiversity: Paving the way for nature-inclusive cities
- Mental health is positively associated with biodiversity in Canadian cities
- Why Biodiversity Is Good for Your Mental Health
- Biodiversity is key to the mental health benefits of nature, new study finds
Importanța arborilor bătrâni și scorburoși în zonele locuite
Arborii bătrâni și scorburoși, atât în pădure cât și în zonele locuite, ar trebui păstrați cât mai mult timp posibil și nu ar trebui subestimați și îndepărtați imediat, deoarece aceștia oferă adăpost, locuri de cuibărit și hrană pentru multe specii. Cu cât un copac este mai putred, cu atât găsim mai multe specii care depind de el pentru supraviețuire.
Despre importanța arborilor bătrâni din zonele locuite: 9 Reasons Our Cities Need Mature Urban Trees.
Cum se formează scorburile?
Scorburile, adică golurile din trunchiurile arborilor, sunt importante pentru multe specii de animale: asigură locuri de cuibărit pentru animalele care își cresc puii acolo și adăpost pentru speciile care se odihnesc sau își petrec iarna aici cu proviziile acumulate. Scorburile pot fi rezultatul proceselor naturale de descompunere (1) sau pot fi create de către specii de animale, precum ciocănitorile (2).
Speciile de ciocănitori contribuie la crearea scorburilor, asigurând astfel adăpost pentru alte specii care NU își pot construi propriile locuințe. Acest lucru este crucial pentru supraviețuirea și diversitatea vieții sălbatice. În localități putem întâlni mai ales următoarele 2 specii de ciocănitori:
Aici puteți asculta sunetul produs de ciocănitoarea pestriță mare:
Aici puteți asculta sunetul produs de ciocănitoarea de grădini:
Chiriașii scorburilor din orașe – cine locuiește în scorburile abandonate de ciocănitori și în alte scorburi naturale sau artificiale?
Scorburile goale, chiar și în orașe, pot găzdui multe specii de păsări, cum ar fi speciile de pițigoi, vrabie, muscar, codroș, țiclean, graur, chiar și stăncuța sau huhurezul mic. Dintre mamiferele întâlnite în oraș, diverse specii de lilieci, pârși și veverițe, de asemenea, se vor bucura de aceste scorburi.
Ce putem face noi?
Să prețuim și să ocrotim arborii bătrâni, parțial putreziți și scorburoși, deoarece aceștia oferă loc de trai pentru numeroase specii. În loc să fie îndepărtați rapid, acești arbori ar trebui să fie păstrați cât timp nu reprezintă un pericol pentru trecători. Dacă avem un astfel de arbore în grădina noastră, se recomandă să nu-l tăiem, ci să-l apreciem. În orașe și în multe păduri nu sunt suficienți arbori bătrâni și scorburoși, iar pentru a ajuta animalele care depind de acești arbori, se pot construi și amplasa scorburi artificiale.
Cum să construim o scorbură artificială?
Mai întâi, trebuie să decizi ce specii de păsări vrei să ajuți și care dintre acestea se regăsesc în mediul tău. Fiecare specie are anumite cerințe în ceea ce privește forma și dimensiunea deschiderii cuibului artificial. Tabelul de mai jos îți va fi de ajutor în alegerea dimensiunii potrivite și îți oferă indicații privind amplasarea corectă a căsuței:
Cum se taie eficient o scândură?
Când să amplasezi un cuib artificial?
Primăvara, păsările utilizează scorburile pentru cuibărit – pentru depunerea ouălor, clocit și creșterea puilor – iar iarna pot să le folosească drept adăpost pentru noapte. Din acest motiv, îți sugerăm să instalezi cuiburile artificiale toamna, oferindu-le astfel un refugiu pe timpul nopților reci. Multe dintre păsările sedentare din zona noastră, care nu migrează, își caută scorburile pentru cuibărit, iar primăvara vor prefera locurile deja familiare. De asemenea, ai șanse mari să atragi un nou „vecin” în grădină dacă amplasezi căsuța încă de la începutul primăverii!
Unde să montezi cuibul artificial?
Acestea pot fi amplasate în orice zonă cu arbori. De asemenea, scorburile cu deschidere dreptunghiulară pentru codobatură albă și codroș de munte pot fi montate și pe pereții clădirilor. De obicei, oamenii le plasează în apropierea casei, pentru a putea observa mai ușor activitatea din interiorul lor. Acestea se fixează pe trunchiul copacilor sau chiar pe o creangă. Nu toate cuiburile artificiale vor fi ocupate de păsări sau de mamifere. De aceea, este recomandat să montezi 3-4 cuiburi, pentru a crește șansele ca unul să fie locuit. E bine să le amplasezi la distanțe mari între ele, deoarece păsările sunt teritoriale și își apără zona, nepermițând altor păsări să se apropie prea mult. În afara orașelor, cuiburile artificiale pot fi amplasate și în habitate naturale, cum ar fi pădurile, contribuind astfel la susținerea cuibăritului păsărilor.
Îți dorim mult succes și sperăm că noii tăi prieteni înaripați îți vor aduce multe bucurii!
Dacă vrei să afli mai multe despre păsările din România, descarcă aplicația gratuită “Determinator de păsări”, din PlayStore și din AppStore.