Verebek Világnapja

Miért ünnepeljük? A Verebek Világnapja mozgalom Indiából indult 2010-ben. A világ egyik legnépesebb országában és mindenütt a világban erősen csökken a házi verebek száma. Az okok változatosak és bár több kutatást is indítottak a témában, egyelőre nem találtak egy határozott választ a csökkenés okára. Egy angliai vizsgálatban az találták, hogy a fiókák egy része egyszerűen éhen halt, mivel városi környezetben a szülők nem találtak elegendő rovartáplálékot. A fészkelő helyek megfogyatkozása, szennyezések, megnőtt predáció és betegségek is állhatnak a csökkenés hátterében. A verebek sorsában más, falvakban és városokban élő madarak is osztoznak. Épp ezért a Milvus Csoport is csatlakozik a Verebek Világnapja mozgalomhoz, ehhez is felhívva a figyelmet a közönséges fajok védelmére és a városi biodiverzitás fontosságára.
Házi veréb (forrás: Milvus Csoport, Nagy Attila)
A házi verébről Az emberhez talán legközelebb álló, emberi környezethez legjobban alkalmazkodott madárfaj. Nagyrészt épületek üregeibe rakja fészkét, de időnként fák odvaiba is. Gólyafészkek oldalába is tanyát vernek, elfoglalják a molnárfecskék sárból tapasztott fészkét. A hím feje hamuszürke. Begyén és mellén a fekete folt kiterjedtsége státusz szimbólum, jelzi az illető egyed kondícióját. A szerényebb külsejű tojók ez alapján választanak párt maguknak. Szapora, évente akár négyszer is költhet. Étrendje igen változatos, magvakat, mindenféle hulladékot fogyaszt. Fiókáit viszont kizárólag rovarokkal eteti. Hanga csiripelő, csivitelő, jellegzetes a kerepelő “cserrrrr” riasztása.
A házi veréb európai állományváltozásai 1980-2016 között (forrás: EBCC/BirdLife/RSPB/CSO)
Verébirtás Kínában A komunista vezető Mao-ce Tung 1958-ban hirdette meg a négy kártevő elleni általános irtóhadjáratot. A szúnyog, házilégy és a patkány betegségek terjesztésében volt vétkes, többé-kevésbé jogosan. A negyedik házi veréb bűne a mezőgazdaság szabotálása volt. A teljes lakosság, a hadsereg, gyerekek, mindenki szabad kezet kapott és kötelessége volt a verebek hajszolása és minden eszközzel való irtása. A ornitológus Tso-hsin Cheng, aki felhívta a hatóságok figyelmét hogy a verebek nem csak gabonamagvakat esznek, hanem rengeteg rovart is, büntetésből közvécéket kellett takarítson majd hat hónapig magányos tehénpásztorként dolgozzon. Persze neki lett igaza és hamarosan abba is hagyták az irtóhadjáratot. A hirtelen megfogyatkozott verebek hiányában elszaporodtak a rovarok, amelyek még jobban csökkentették a terméshozamot. Más tényezők mellett ez is hozzájárult ahhoz a nagy kínai éhínséghez amelybe becslések szerint 20-45 millió ember pusztult bele.
Kínai propagandaplakát a négy kártevő irtására buzdít 1958-ban (forrás: chinaposters.net)
                          A házi veréb Romániában Bár házi verébbel továbbra is sokfelé találkozhatunk, a helyzet Romániában sem túl biztató. A Mindennapi Madarak Monitoringja program önkéntes megfigyelői 2006 óta gyűjtenek adatokat az ország legelterjedtebb madárfajairól, köztük a házi verébről is. Ezek a megfigyelések sajnos egy enyhe csökkenést mutatnak. Az európai összkép ehhez nagyon hasonló, bár az 1980-as években beindult erős csökkenés mára mérséklődött (lásd a mellékelt grafikonokat).
A házi veréb állományainak változása 2006-2018 között a romániai Mindennapi Madarak Monitoringja adatai alapján (forrás: Román Madártani Egyesület, Milvus Csoport, BBTE)

Szóljon hozzá