A Milvus Madárkórház III. kéthavi beszámolója (2012. május-június)

falche-butbut A május-június hónapok a legtöbb romániai madárfajnak a költési időszakot jelentik. Ez az a periódus, amikor kirepülnek a korán költő fajok fiókái és gyakran madárbarátok kezébe kerülnek. Legtöbbször a legjobb megoldás az, hogy otthagyjuk a fiókát ahol találtuk, esetleg ragadozóktól (kutya, macska) védett helyre tesszük.

Májusban és júniusban sokkal több telefonhívást kaptunk, mint az előző hónapokban. Összesen 32 madárbarát kért segítséget telefonon vagy személyesen, 12 településről. A legtöbb esetben fészekből kirepült fiókák miatt kerestek minket, amelyekről úgy gondolták, hogy árvák. Az esetek többségében ezeket a madarakat rögtön visszatették a fészkükbe.

Az időszak elején 8 madarunk volt: 1 kerecsensólyom, 2 egerészölyv, 1 kuvik, 1 karvaly, 2 vörös vércse, 1 macskabagoly. Ezenkívül még 15 madár érkezett be: 1 karvaly, 2 egerészölyv, 1 holló, 1 fehér gólya, 6 kuvik, 2 erdei fülesbagoly, 2 vörös vércse.Így ebben a két hónapban összesen 23 madarat gondoztunk és kezeltünk.

2012. május-június folyamán kezelt madarak:

  1. Fehér gólya (Ciconia ciconia) – 1 egyed
  2. Egerészölyv (Buteo buteo) – 4 egyed
  3. Karvaly (Accipiter nisus) – 2 egyed
  4. Vörös vércse (Falco tinnunculus) – 4 egyed
  5. Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 1 egyed
  6. Macskabagoly (Strix aluco) – 1 egyed
  7. Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 2 egyed
  8. Kuvik (Athene noctua) – 7 egyed
  9. Holló (Corvus corax) – 1 egyed

A májusi hónap különleges esete

cic-cic-1 2012. május 28-án Kovács István kollégánk egy fehér gólyát hozott be a Madárkórházba Marossárpatakról. A madárról tudtuk, hogy egy gyűrűs hím madár (amit évekkel ezelőtt mi gyűrűztük meg) párja egy jól ismert sárpataki fészekből. A párnak két tojása volt. A tojó kezelése alatt figyeltük a fészket és láttuk, hogy a hím egyedül is költött. Kénytelen volt viszont néha leszállni a fészekből, hogy táplálkozzon. Miután a tojót visszavittük, ő is részt vett a kotlásban, azonban a tojó hiányát jelentő 4 napban az esős időjárás miatt a tojások kihűltek.

A júniusi hónap különleges esete

athenenoctua3 2012. június 2-án Daniela Badea 5 kuvik fiókát küldött Bukarestből, amelyeket kikelési helyükre már nem lehetett visszaengedni. Marosvásárhelyre érkezésükkor ketten közülük nagyon le voltak gyengülve, egyiknek egy szeme is sérült volt. Sajnos ez a két egyed hamarosan el is pusztult. A többi fióka szépen fejlődött, egyik Marosvásárhelyen lett elengedve július 2-án, a másik kettő pedig Székelyhodoson július 9-én.

Ezúttal is köszönjük mindenkinek, aki hozzánk fordult segítségért. Külön köszönettel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak a gyors és felbecsülhetetlen segítségért.

A Madárkórház csapatának nevében,

Zeitz Róbert

Szóljon hozzá