Mi a madárodú?

Az emberek általában azt képzelik, hogy minden madár fészekben költ. Pedig a madárfajok egy jó része nem a közismert fészekben rakja le tojásait és neveli fel fiókáit. Nagyon sok odúköltő madár van. Ilyen költésre alkalmas odút a természetben kizárólag a fakopáncsok (harkályok) készítenek. A harkályok minden költéskor új odút vájnak. A régi, harkályok által már nem használt odúkat foglalják el olyan madarak, amelyek ugyan odúban költenek, de maguk nem tudnak készíteni pl. a széncinege vagy csuszka (az odúköltő madárfajokkal megismerkedhetsz az alábbi táblázatban).

A madárodú bizonyos madárfajok költőhelye, esetenként használhatják éjszakázóhelyként is.

A természetben és különösen a településeken nem csak harkályokból van egyre kevesebb, hanem odúkészítésre alkalmas öreg fákból is. Ahol pedig nincsenek egy helyen harkályok és öreg fák, ott természetes odúk sincsenek. Így más odúköltő madarak sem tudnak költeni, fiókákat nevelni. Talán mondani sem kell, hogy az embereknek köszönhetően hiányoznak az öreg fák a legtöbb élőhelyről.

Ha szeretnél segíteni az odúköltő madarakon, akkor készíts és helyezz ki te is műodút!

A fakopáncsok helyett te is készíthetsz úgynevezett műodút, amelyet bármilyen fára ki lehet helyezni. Ha műodút helyezel ki nem csupán az odúköltő madarak megtelepedését segítheted, hanem magadnak is sok örömet szerezhetsz a megfigyelésükkel.

A műodú egy fából készült doboz, amelyen egy kis röpnyílás található. Jó, ha tetejét vagy az oldalát nyithatóra csinálod, mert akkor bele tudsz kukucskálni és megfigyelheted a fiókák fejlődését. Persze nem szabad gyakran zavarni a madarakat!

Az műodú nem etető, táplálékot soha nem tegyél bele!

A madarak hálásak lesznek a kirakott odúért. Rovarfogyasztással hálálják meg a lakosztályt. Az odúköltő madarak többségükben rovarevők, így hálás munkájuknak köszönhetően csökken a kertben a rovarkártevők száma.

Így tudod elkészíteni a műodút:

Az odú méreteinek meghatározásakor vedd figyelembe, hogy elsősorban milyen fajokat szeretnél megtelepíteni. Minden madárfajnak vankedvenc odúmérete, de a röpnyílás mérete is befolyásolja őket a lakhely kiválasztásában.

Az alábbi táblázat segítséget ad neked a megfelelő méretek megtalálásában:

Az odú legtakarékosabb elkészítéséhez az alábbi módon használhatod a rendelkezésedre álló faanyagot:

Mikor érdemes a műodút kihelyezni?

Tavasszal az odúkat a madarak költésre használják, de télen sok madárfaj éjszakázóhelyként is igénybe veszi. Így az odúkat érdemes már ősszel kihelyezni, hogy a téli hideg éjszakákon is használható szállás legyen a madarak számára. Sok, a telet nálunk töltő odúköltő madarunk van, ezek tavasszal nagyobb eséllyel választják a „már ismert helyeket”. Ha kora tavasszal helyezed ki, akkor is jó esélyed van rá, hogy valamely madárfaj költőhelyéül választja.

Hova érdemes műodút kihelyezni?

Az odúkat ki lehet rakni bárhova, ahol vannak fák. Természetesen leggyakrabban az emberek saját kertjükbe helyeznek ki madárlakásokat. A műodúkat fák törzsére, de akár egy ágra is ki lehet helyezni.
Ha a madarak nem fedezik fel a kihelyezett odút, akkor az üresen maradhat. Ezért érdemes egyszerre legalább 3-4 odút kirakni, hogy nagyobb eséllyel legyenek vendégeink már az első évben. Az odúkat egymástól a lehető legnagyobb távolságra kell kihelyezni, mivel az odúköltő madarak territoriálisak, azaz egy bizonyos távolságon belül nem engednek be más párokat. Az odúk közötti távolság  segíti a többi odú elfoglalását, további madárpárok megtelepedését.
Műodút nem csupán a lakhelyünk közelében tehetünk ki, hanem akár természetes élőhelyükön, az erdőben is segíthetjük a madarak költését.

Milyen magasságba érdemes kihelyezni?

Ha az odút magasra helyezzük ki, akkor nagyobb eséllyel költenek bele madarak. Az esetleges avatatlan kezektől, rongálástól is jobban védve van a madárlakás. A magasra kihelyezett odúba viszont nem lehet belenézni, nyomon követni a fiókák fejlődését. Ha a madarak segítésén túl kíváncsi vagy az odúban fejlődő fiókák életére is, akkor érdemes az odút olyan magasságba kihelyezni, hogy egy székre állva már bele tudj kukucskálni. Ebben a „madárlakás ínséges” időben,  az alacsonyra kihelyezett odúban is nagy esély van rá, hogy lakód legyen egy madárpár. Természetesen nem szabad túl gyakran kinyitni az odú fedelét, mert a szülők otthagyhatják a fészket, ha nem érzik biztonságban a fiókák felnevelését. Ha kétnaponta egyszer nyitod ki a fedelét, az biztosan nem fogja zavarni a madarakat.Ha folyamatosan szeretnéd nyomon követni az odúban zajló életet, akkor kihelyezheted a szobád ablakára is kívülről. Ilyenkor az odúnak nem kell hátsó falat készíteni, a hátsó fala az ablaküveg lesz. Így belülről, a szobából folyamatosan figyelheted az odú eseményeit. Az üveg hátsó fal nem zavarja a madarakat.

Legyen sok örömöd lakóidban!