Rekordszámú kék vércse a Kárpát-medencében

Rekordszámú kék vércse gyülekezett idén a Kárpát-medencében. Az évente megrendezett monitoring során romániai, magyarországi, szlovákiai és szerbiai ismert kék-vércse gyülekezőhelyeken heti rendszerességgel számolják meg a szakemberek és önkéntesek a kék vércséket. 

A szeptember 18-i megfigyelésen megdőlt az ezelőtt 10 évvel felállított rekord (amikor 43 helyen összesen 11 160 egyedet számoltak), ugyanis 49 különböző helyen 11 751 éjszakázó kék vércsét jegyeztek fel. Az egy hétre rá ismételt számláláson pedig még ennél is több, 14 623 példányt számoltak meg a szakemberek.

Romániában a Milvus Csoport munkatársai és önkéntesei 3 partiumi és 3 bánsági gyülekezőhelyen figyelték és számolták a kék vércséket, azonban idén a szokásosnál kisebb számban gyülekeztek. A hét felmérési nap során kevesebb, mint 6 000 egyedet sikerült megszámolni (3 019-et a Partiumban, 2 819-et a Bánságban), s így szinte ez volt a legkisebb egyedszám 2009 óta. 

A kis egyedszámnak több oka is lehet. Egyik lehetséges magyarázat a nem megfelelő táplálékkínálat, ami elsődleges szempont ilyenkor a kék vércséknek. Ebben az időszakban a gyülekezőhelyek környékén készülnek fel a több ezer kilométeres út megtételére. Egy másik ok, ami befolyásolhatja a helyválasztást, az időjárási viszonyok.

Az idei szinkronszámlálás egyik érdekessége az volt, hogy a magyarországi résztvevőknek sikerült megfigyelniük egy 16 évvel ezelőtt, szintén Magyarországon jelölt idős kék vércsét, ami a becslések szerint az első vonulásától mostanáig megtett legalább 255 000 kilométert a vándorlásai során, azaz akkora távolságot, mintha 6,5-szer körberepülte volna a Földet. A Milvus Csoport munkatársai 2021-ben láttak egy, a 2006-2009 között lezajlott kékvércse-védelmi LIFE program keretében gyűrűzött egyedet, amely a legutolsó megfigyelésekor már legalább 14 éves volt. 

16 évvel ezelőtt gyűrűzött kék vércse. Fotó: Csepregi Pál 

Köszönettel tartozunk annak a 18 önkéntesnek, akik szabadidejüket feláldozva hozzájárultak a program sikeréhez. 

Szóljon hozzá