Óvodások, játék és környezeti nevelés

Mulți se întreabă la ce vârstă ar trebui începută educația ecologică, dacă nu este prea devreme să vorbim despre problemele de mediu și adoptarea unui comportament eco-conștient cu un preșcolar, care încă nu poate citi sau scrie. Răspunsul este categoric NU. 

A 3-4 éves gyerek számára elkezdődik a “miért” korszak, amikor szivacsként szívja magába a tudást és óriási érdeklődést mutat különféle témák iránt. Éppen ebből a meggondolásból ez az ideális kor, amikor bevezethetjük a gyerekeket a természet csodás világába.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ugyanúgy közelítjük meg a környezeti problémákat és a természet megismerését, a környezetre figyelő megatartás megalapozását, mint iskolás korban. Az óvodásoknál a környezeti neveléses tevékenységek alapja a játék, a mese, a zene és a környezet közvetlen tapasztalás az érzékszervek segítségével.

Mindamellett, hogy a környezeti nevelés segít a gyerekeknek közelebb kerülni a környezetükhöz, egy egészséges szemléletmódot kialakítani és megérteni, hogy miért fontos védelmezni az élővilágot, számos egyéb előnnyel jár:

  • Nyitottságra nevel és fejleszti a csapatszellemet;
  • Empátiára, problémaérzékenységre és kreatív gondolkodásra nevel;
  • Fontos jellemzője a kompetenciafejlesztésnek;
  • Fejleszti a felelősségtudatot.

Az utóbbi években egyre több óvoda ismeri fel a korai környezeti nevelés fontosságát, így nem telik el hét, hogy ne látogatnánk el egy-egy óvodába megosztani a gyerekekkel a természet iránti szeretetünket. Az idei iskolai évben már csaknem 30 óvodával működünk együtt, akik idényelték az élménypedagógiára alapuló tevékenységeinket. Találkozásainkkor a madarakról mesélünk, a témát pedig az adott évszak függvényében választjuk ki.

Mindamellett, hogy minden találkozás egy különleges élmény az óvodások számára, számunkra kiemelten fontos, hiszen újra és újra megtapasztaljuk azt a magas fokú érdeklődést, amit csak ez a korosztály mutat és amelyre igazán, mélyen tudunk hatni.

Szóljon hozzá