Életveszélyes lehet a madarak számára a bálamadzag

Ezek a képek magukért beszélnek. Nem csupán néhány esetről van szó, hiszen gyakran szembesülünk hasonló helyzettel, amikor állatok, főként madarak pusztulnak el a természetben hagyott bálamadzagok miatt.

Ez nem az első alkalom, hogy olyan történetet osztunk meg, amikor mesterséges anyagok vadon élő állatok halálát okozták.

A mezőgazdaságban előszeretettel használt polipropilén kötözőanyag (ismert nevén bálaháló vagy bálamadzag) egy rendkívül időtálló anyag, amelynek lebomlásához több száz évre van szükség. Mielőtt azonban elkezdi szennyezni a földet és a vizet, valódi veszélyt jelent a vadon élő állatok, főként madarak számára. A madarak lába belegabalyodhat a felelőtlenül otthagyott bálamadzag darabokba, és ez végzetes is lehet számukra. Ha egy madár lábára már rácsavarodott a zsinór, majdhogynem lehetetlen küldetés a szabadulás. Ráadásul a madzag megakadályozhatja a lábakban a vér keringését, ami végtagvesztést vagy akár pusztulást is okozhat. 

Ideális esetben lebomló anyagokat kellene használni bálakötözéshez, de ha ez nem lehetséges, fontos lenne legalább arra vigyázni, hogy a felhasználók ne hagyjanak hátra ilyen jellegű hulladékot. Ez a  figyelmeztetés nem csupán a mezőgazdászoknak és horgászoknak szól (a horgászzsinór a bálamadzaghoz hasonló módon veszélyes), hanem minden természetszerető és -járó emberhez: ne hagyjunk magunk után le nem bomló hulladékokat, illetve ha ilyen, a vadon élő állatokra potenciálisan veszélyt jelentő anyagokat találunk, szedjük össze őket!  

Szóljon hozzá