Gólyagyűrűzés három megyében

  A kirepülés előtt álló fiatal gólyák gyűrűzése és a vele járó ismeretterjesztő bemutatók idén júniusban sem maradtak el a Milvus Csoport eseményei sorából. Kollégáink és önkénteseink Hargita, Kolozs és Maros megye településein emelkedtek a magasba, hogy a villanyoszlopok tetején megjelöljék a gólyafiókákat. A megszokott módon, egyik lábukra az időt álló, tartós fémgyűrű került amin az ország neve és egy sorozatszám áll. A másik lábszárra egy nagyobb méretű, fehér alapon fekete számokat vagy betűt viselő műanyag gyűrűt tettünk, ami lehetővé teszi a távolról való leolvasást.

Hargita megyében csak egy településen, Homoródszentpálon jártunk, ahol 23 fészekben 92 fiókát jelöltünk meg. Lett volna több is, hiszen a faluban összesen 49 fészekről tudunk, de idén ennyire jutott idő. A munkát a ZDF televízió stábja is végigkísérte, így a Romániáról szóló Terra X dokumentfilm sorozatuk decemberi adásában kiemelt szerepet kapnak a gólyák. A helyi és a Homoródszenmártonból odabicikliző iskolás és óvodás gyerekek pedig egy fióka gyűrűzését a földön nézhették végig.  

Kolozs megyében előbb Magyarfenes mellékutcájában gyűltek össze a kíváncsi iskolások és érdeklődők. Az itt álló fészek történéseit élőben is lehet követni a clujbird.ro honlapon. Öt fiókát “jegyeztünk el” a tudománnyal, akik közül az egyik szerencsés számos simogatással felvértezve térhetett vissza testvérei mellé. A gólyafiakkal való közvetlen kapcsolatot aztán Tordaszentlászló óvodásai és iskolásai is megtapasztalhatták, a falu központjában viszonylag frissen létesült fészek lakóival. Az eseményről részletes riportban számolt be az M1 televízió.

Maros megyében a kíváncsiskodók az egyetlen városi fészek mellett, Marosvásárhelyen találkozhattak a gólyákkal. Sáromberkén, ahol két fészekből is közvetítünk élőben, 12 fészekalj 36 fiókáit jelöltük meg. Utána az E60-as út mentén haladva Disznajóig minden gólyafészekhez felmentek a kollégáink. Maros megyében összesen 41 fészekalj 119 gólyafiókája volt megjelölve.

Köszönjük önkénteseink, az áramszolgáltató vállalat és Tordaszentlászló önkormányzata segítségét! Madarakat népszerűsítő eseményeinket a Betfair Romania Development támogatja.

Szóljon hozzá