Baglyok a templomtoronyban

A gyöngybaglyok előszeretettel költenek templomok tornyaiban. Az itt található sötét zugokba rakják le tojásaikat és nevelik fel utódaikat. Sok ilyen helyről sajnos akarva vagy akaratlanul de elűzték őket az utóbbi évek során.  Az érkeserűi református templomban viszont épp az ellenkezője történt. 

Oroszi Kálmán lelkipásztor 2016-ban kért fel bennünket, hogy helyezzünk ki gyöngybagoly fészkelésére alkalmas ládát a templom tornyába, ahol korábban gyöngybagoly költött. Ez meg is történt és bár egy ideig váratott magára, és sajnos nem minden évben költött sikeresen, végül 2020-ban már 6 fiókát találtunk és gyűrűztünk meg benne. 

Idén a lelkésztől érkező információkat követően újra ellátogattunk Érkeserűbe, és a helyi közösség több tagjának jelenlétében megjelöltük a költőládában talált idei 6 fiókát.

Két hét elteltével ismét visszatértünk Zilahról származó 3 gyöngybagoly fiókával, akiket gyűrűzést követően a keserűi költőládába helyeztünk el. A madarakat egy zilahi épület padlását találták egy felújítási munkálat során. Az épület tulajdonosa sajnos nem mutatott hajlandóságot a fiókák közelben történő elhelyezésére, a Szilágy megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat munkatársai pedig szakszerűtlenül jártak el. Végül Kolozsvári Állatorvosi Egyetemre kerültek, ahol ellátták és etették őket. Ezt követően, munkatársaink elszállították őket Érkeserűbe, ahonnan fogadott testvéreikkel együtt hamarosan kirepülhetnek.

Reméljük, hogy Oroszi Kálmán törődése e faj védelméért másokat is ösztönöz majd arra, hogy ne elűzzék, hanem segítsék a gyöngybaglyokat megfelelő körülmények között költeni. 

Szóljon hozzá