Asociația „Grupul Milvus” are din acest an, în custodie, cinci noi situri Natura 2000: ROSCI0210 Râpa Lechința, ROSCI0367 Râul Mureș între Morești și Ogra, ROSCI0369 Râul Mureș între Iernuțeni și Periș, ROSCI0368 Râul Mureș între Deda și Reghin și ROSCI0223 Sărăturile și Ocna Veche, 2.343. Sărăturile și Ocna Veche cu suprafața din ROSCI0238 Suatu-Cojocna-Crairât se suprapune peste ROSPA0113 Cânepiști, județul Cluj.
Râul Mureș este coloana vertebrală a întregului bazin pe care-l traversează.
Râul reprezintă sursă de viață pentru animalele sălbatice și comunitățile care trăiesc pe maluri, oferă locuri de muncă prin întreprinderile care folosesc resursele lui, dar și locuri de recreere pentru cei în căutare de liniște. În ultimele decenii Mureșul a pierdut mult din naturalețe, nu mai are păduri pe mal, nu mai are zone umede în apropiere, a pierdut conexiunea cu brațele moarte, iar în pofida faptului că numărul surselor de poluare a scăzut, numărul vietățiilor din râu este în declin.
Ne dorim ca prin acțiunile noastre de conservare, râul Mureș să devină un râu curat, viu, ecologic, cu un curs liber, fără piedici și poluare. Un râu de care să ne bucurăm cu toții.
Viziunea noastră de conservare a naturii implică o colaborare strânsă cu cei care trăiesc pe malul râului Mureș, cu cei care depind de existența, calitatea și cantitatea de apă pe care și-o procură din aceast segment al râului.
ROSCI0223 Sărăturile și Ocna Veche, 2.343. Sărăturile și Ocna Veche cu suprafața din ROSCI0238 Suatu-Cojocna-Crairât se suprapune peste ROSPA0113 Cânepiști este un sit Natura 2000 în apropierea salinei Turda, obținut în coadministrare cu SC Greenviro din Cluj Napoca.
Aici, Grupul Milvus a elaborat deja un plan de management în cadrul unui alt proiect recent încheiat „Vecinul nostru, vânturelul de seară” – „Managementul ariilor protejate: ROSPA0067, ROSPA0103,ROSPA0113, ROSPA0126, ROSPA0142, ROSPA0144 și ROSCI0390”. În acest perimetru se regăsește singura colonie de vânturel de seară din Transilvania, iar conservarea coloniilor de cioară de semănătură și a pajiștilor din sit reprezintă o condiție pentru supraviețuirea acestei păsări.
Râul Mureș este un rai pentru biodiversitate. Știu că are importanță economică/industrială pentru oameni (mai ales pescari). Și afluenții săi sunt frumoși la fel ca el. Acesta oferă și habitate importante pentru specii periclitate. Sper să ajungă un râu cât mai ecologic ca și cum ar fi sfânt atât de la izvorul din Munții Harghitei cât și până la vărsarea în Tisa la Szeged. Sper asta la toate apele din România. Sunteți o organizație pe cinste și sper ca așa o să rămâneți.