Geamurile, pericol pentru păsări!

Pentru păsări, geamurile poate fi periculoasă, pentru că se pot ciocni, cu ușurință de ele. De ce se întâmplă acest lucru? Ziua, păsările intră în geamuri deoarece văd reflexiile vegetației de afară sau observă plantele din interiorul casei, fără să-și dea seama că are există un obstacol, un geam între ei și planta. Coliziunile pot avea loc și noaptea, mai ales când cerul este acoperit de nori sau sunt condiții de ceață.


Ce putem face?

  • Plasează semne, cum ar fi autocolante, ideal la o distanță de 5 cm unul față de celălalt, pe întreaga suprafață exterioară a geamului. Este important de menționat că siluetele de șoim nu sunt foarte eficiente în a descuraja păsările. Nu uita: plasarea unui singur autocolant sau a câtorva pe o fereastră mare nu va preveni coliziunile – autocolantele trebuie să acopere o mare parte din geam și distanțele dintre ele trebuie să fie prea înguste pentru ca păsările să poată zbura prin ele.
  • Acoperă geamul cu plasă pe exterior, la cel puțin 8 cm de fereastră, destul de strânsă pentru a face păsările să ricoșeze înainte de a lovi geamul. Plasa cu ochi mici (aproximativ 1,5 cm) este cea mai bună, astfel încât păsările să nu se prindă cu capul sau corpul, dar să ricoșeze fără să se accidenteze.
  • Instalarea plaselor de țânțari pe feroneria ferestrelor este foarte eficientă, cu condiția să fie pe exteriorul geamului și să acopere întreaga suprafață.
  • Folosiți un instrument de scris destinat sticlei pentru a trasa linii subțiri verticale pe fereastră. Păsările vor crede că există o grilă și nu vor încerca să zboare printre spațiile dintre linii. Iată un videoclip despre cum să o realizați.

Cum ajutăm o pasăre care s-a izbit de un geamul?

  • Încearcă să prinzi pasărea. Abordează-o din spate și folosește ambele mâini pentru a o acoperi cu grijă. Ține pasărea cu delicatețe, dar în siguranță.
  • Găsește o cutie mică de carton potrivită, pe care să o căptușești cu un șervețel sau prosop de hârtie. Perforează cutia în câteva locuri pentru a permite aerului să intre, apoi așază cutia închisă într-un loc întunecat, liniștit și cald, departe de copii și animale de companie. În loc de o cutie, poți folosi și un sac de pânză bine aerisită, în care să pui păsările mai mici până când se refac.
  • Nu încerca să tratezi, nu hrăni și nu da apă păsării după ce a fost plasată în cutie. Dacă nu are răni vizibile, nu sângerează și își ține bine aripile, după o oră poți să încerci să o eliberezi, de cele mai multe ori își va lua zborul fără probleme. 
  • Dacă pasărea nu poate zbura, contactează-ne la numărul de urgență al Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice – 0722533816. (Program de lucru: de luni până vineri între 8:00 și 18:00, în weekend între 10:00 și 15:00. În afara programului, te rugăm să ne trimiti un mesaj și o fotografie pe WhatsApp, la același număr.)

Pentru mai multe informații recomandăm să vizitați pagina Fatal Light Awareness Program

Lăsați un comentariu