Educația ecologică: pentru o generație eco-conștientă

Am avut poate un an mai fructuos ca niciodată, deoarece am reușit să ajungem la un număr extrem de mare de copii. Întrucât înaintea începerii anului școlar exista un interes deosebit de mare pentru activitățile noastre de educație ecologică, am decis să ne extindem echipa. 

În Tîrgu Mureș, am reușit să ținem activități la toate nivelurile de învățământ, de la grădiniță la universitate. De asemenea, am avut activități regulate în instituții din comunele din apropierea orașului. Nu ne-am limitat la școlile din județul Mureș, ci am participat la diverse evenimente din județele Harghita, Cluj, Brașov și Bihor, unde am prezentat copiilor valorile naturale. Activitățile noastre sunt bazate pe metode pedagogice interactive și astfel cunoștințele cognitive ale participanților au fost completate cu experiențe personale. Plimbările cu cântece de păsări, activitățile ghidate pentru detectarea detaliilor subtile dintre specii, atingerea fină a penei unei bufnițe, explorarea uleiurilor esențiale ale plantelor, toate acestea vizează simțurile și lasă o amprentă profundă asupra elevilor.

Considerăm că este important să avem activități regulate și să ne revedem cu același grup de copii de mai multe ori. Este un sentiment plăcut când copiii așteaptă și vedem cum cunoștințele lor despre flora și fauna din jurul lor se dezvoltă cu fiecare întâlnire. Cu toate acestea, credem, de asemenea, că activitățile ocazionale, punctuale, au succes în conștientizarea importanței și frumuseții naturii.

Ar fi dificil să enumerăm toate instituțiile și educatorii entuziaști care ne susțin activitatea. Întâlnirile sunt speciale, nu numai pentru copii, ci și pentru noi și rămânem cu atât de multe amintiri plăcute. Nu putem să nu amintim de Săptămâna Verde, când am ajuns la 650 de elevi atât din școli urbane, cât și unități de învățământ rurale. Un eveniment memorabil a fost Biblioteca vie din Miercurea Ciuc, unde am prezentat activitățile noastre elevilor de liceu și studenților.

Iată cifrele pentru anul școlar 2023-2024

  • am susținut activități regulate la 53 de grupuri de elevi, însemnând peste 700 de copii;
  • am organizat 97 de activități ocazionale, cu participarea a peste 1.750 de copii;
  • am participat în calitate de invitați la 6 evenimente;
  • am organizat prima plimbare participativă pentru adulți;
  • am condus 4 plimbări cu cântece de păsări;
  • am doborât recordul cu privire la numărul de excursii organizate într-un an, bifând 12 ieșiri cu copiii.

Nu putem spune că ne relaxăm în timpul vacanței, deoarece ne pregătim pentru Tabăra  de cunoaștere a naturii Milvus, care va fi organizată pentru a patra oară la Centrul de educație și cercetare al Asociației Apáthy István din Senetea, un loc foarte special unde participanții pot învăța despre plantele rare, fiind totodată un important sanctuar de păsări. Din acest motiv, participanții pot ajunge să cunoască multe specii, chiar și specii mai puțin cunoscute, precum mugurarul roșu.

În încheiere, am dori să ne amintim de o frază rostită în timpul unei excursii în Rigmani. de către o fetiță de 10 ani: „Când voi fi mare, voi salva, și eu, animalele”.

Lăsați un comentariu