Coexistență pașnică între om și lup!

Peste 300 de organizații civile din toată Europa – printre care și Grupul Milvus  – cer țărilor membre ale Uniunii Europene să păstreze nivelul de protecție a lupului și nicidecum să o slăbească.

Comisia Europeană a înaintat o propunere de a reduce nivelul de protecție a lupului, stabilit prin Convenția de la Berna, care ar permite vânarea acestui animal. Lupul este o specie strict protejată și trebuie să rămână astfel, conform dovezilor științifice. Aproape dispărut din cauza persecuției, vânătorii și distrugerii habitatului, lupul a revenit remarcabil în peisajele Europei datorită protecției legale oferite de legislația internațională. Reducerea protecției lor acum ar pune specia într-un risc mai mare.

În prezent, nu există o bază științifică care să susțină o modificare la nivelul UE a legislației existente. Mai mult decât atât, așa cum a confirmat analiza detaliată a Comisiei, nu există dovezi științifice Aceasta ar putea fi chiar contraproductivă și ar putea crește atacurile asupra animalelor de fermă, deoarece riscă să perturbe structura socială a lupilor.

Organizațiile semnatare ale petiției consideră că provocările care apar odată cu revenirea lupului în unele regiuni ale UE și impactul pe care îl poate avea asupra fermierilor și proprietarilor de animale pot fi contracarate prin implementarea unor măsuri de prevenție

Mai degrabă decât să reducă protecția lupului, UE ar trebui să:

  • Mențină și să intensifice eforturile de promovare a coexistenței între lupi și comunitățile locale, punând accentul pe măsurile de prevenire pentru a reduce prădarea asupra animalelor de fermă și îmbunătățirea schemelor de compensație. 
  • Asigure aplicarea corectă a legislației existente în toate statele membre și să elimine vânătoarea ilegală a lupilor. 
  • Susțină inițiativele de creștere a conștientizării cetățenilor și să ofere publicului informații exacte, bazate pe știință despre lupi, inclusiv despre beneficiile ecosistemice și socio-economice oferite de marile carnivore și despre comportamentul adecvat în cazul unei întâlniri. 

Acum revine statelor membre să decidă asupra acestei propuneri și ne arătăm încredea că Statul Român va lua decizia corectă și nu va pune în pericol ani de eforturi de conservare eficiente pe întregul continent. 

Semnează și tu petiția organizațiilor pe acest link.

Lăsați un comentariu