Am publicat rezultatele cercetării noastre despre acvila de munte

După mai mulți ani de muncă, în 2024 a fost publicat volumul amplu „The Golden Eagle Around the World”, editat de D.H. Ellis, J. Bautista și C.H.Ellis, dedicat cercetării și protecției acvilei de munte (Aquila chrysaetos). Această lucrare amplă, bogat ilustrată, cu peste 920 de pagini, reunește contribuțiile a 175 de autori care își împărtășesc rezultatele actuale ale cercetărilor despre această pasăre de pradă impresionantă.

Un capitol detaliat al volumului este dedicat situației acvilei de munte în România, fiind redactat de foști și actuali membrii ai Grupului Milvus – István Kovács, Zsolt Hegyeli, Réka-Beáta Kis și István Komáromi – alături de Lucian Macaveiu, reprezentant al CETM Albamont. Concluziile acestui capitol se bazează în principal pe datele colectate în cadrul programului de monitorizare a populației cuibăritoare a speciei, inițiat de Grupul Milvus în urmă cu 25 de ani și desfășurat neîntrerupt până în prezent, completat de informații din alte surse existente. 

Cele 20 de pagini ale capitolului oferă informații inedite despre densitatea și dinamica populației de acvile de munte din România, biologia reproducției și distribuția pe grupe de vârstă a păsărilor cuibăritoare. De asemenea, este analizată biologia de cuibărit a speciei, printr-o comparație între două populații intens monitorizate: cea care cuibărește pe stânci în Munții Apuseni și cea care cuibărește pe arbori în vestul Carpaților Orientali, cu date suplimentare din sud-vestul Carpaților. Totodată, sunt prezentate aspecte legate de hrănire, utilizarea habitatului, mișcările și factorii de risc care influențează populațiile acestei specii.

Acest studiu este rezultatul a peste 600 de zile de observații pe teren, realizate nu doar de autorii capitolului, ci și de alți 11 voluntari dedicați, cărora le adresăm mulțumiri pentru contribuția esențială. De asemenea, suntem profund recunoscători principalului nostru sponsor, Sándor Kovács, care a asigurat anual finanțarea necesară desfășurării cercetărilor pe teren.

Lăsați un comentariu

This Post Has 2 Comments

  1. Proca Mihai

    Salut. Felicitari pentru contributia la aceata carte extraordinara. Se poate achizitiona de undeva?