A fost adoptată varianta finală a Legii pentru refacerea Naturii

La 17 iunie a avut loc un progres important, când Consiliul Uniunii Europene a adoptat în sfârșit Legea privind Restaurarea Naturii. Acesta a fost pasul final al unui proces îndelungat, în urma căruia Parlamentul European a votat de două ori asupra legii. Din păcate, acest lucru a fost precedat și de o mare incertitudine, deoarece se părea că actul legislativ, deja slăbit în multe puncte, nu avea sprijinul necesar din partea statelor membre. În cele din urmă, 20 de țări, printre care și România, au votat în favoarea legii. Aceasta a oferit o majoritate, reprezentând 66% din populația UE, deși sondajele de opinie arată că un procent mult mai mare din populația UE consideră importantă conservarea și restaurarea naturii, chiar și în țările în care politicienii au votat împotriva legislației sau s-au abținut. Legislația impune restaurarea ecologică a habitatelor degradate (păduri, pajiști, zone umede, râuri, lacuri și recife de corali). De asemenea, stabilește termene limită concrete pentru ca acest lucru să fie realizat în etape și rate de acoperire teritorială, care trebuie să ajungă la 90% până în 2050.

Rezultatul se datorează, de asemenea, în mare parte, presiunii enorme din partea publicului. În ultimii ani, au fost strânse peste un milion de semnături de susținere, peste 6 000 de cadre universitare și numeroase întreprinderi, organizații de tineret și ale societății civile susținând adoptarea legii.

Grupul Milvus, alături de alte câteva organizații din România de protecție a naturii, a fost un membru activ al mișcării #RestoreNature și am relatat în mai multe rânduri despre etapele de elaborare și adoptare a legii.

Mulțumim tuturor susținătorilor și factorilor de decizie care au contribuit la protecția naturii în Europa și, astfel, la îmbunătățirea calității vieții noastre!

Lăsați un comentariu