Să numărăm împreună ciufii de pădure!

Monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernat este unul dintre programele noastre de monitorizare, care se derulează an de an în perioada 20 decembrie 2024 – 31 ianuarie 2025. Este un program la care poate participa, practic oricine dorește, întrucât nu este nevoie nici de echipament special, nici de cunoștințe de specialitate.

În această perioadă ciufii se retrag în zone locuite și formează aglomerări mari, astfel că, cu puțin noroc plimbându-te în localitatea ta poți să-i găsești fără dificultate. 

Foto: Sipos István

Dacă ți-am trezit interesul, iată ce ai de făcut:

  • Primul pas: să iei legătura cu colegul nostru Lőrinc Bărbos, la adresa de email lorinc.barbos@milvus.ro și semnalează intenția ta de participare, indicând și zona pe care ești dispus să o acoperi.
  • Pasul doi: pornește la drum! Dacă vezi ciufi de pădure, ai mai multe variante să-ți înregistrezi observația:
    – Completează formularul de teren și trimite-l prin email coordonatorului, preferabil după efectuarea observațiilor.
    – Poți încărca datele direct în baza de date OpenBirdMaps. ori folosind aplicația OpenBioMaps (doar Android), chiar în timpul ieșirilor de teren sau poți încărca datele după ce ai terminat monitorizarea folosind interfața web . Dacă nu ai folosit niciodată baza de date OBM, poți consulta ghidul de utilizare, în care este prezentat pas cu pas procesul de încărcare a datelor. Folosirea bazei de date este posibilă doar după înregistrare ca utilizator, pe baza unei invitații. Invitația poate fi obținută de la oricare utilizator, desigur și de la coordonatorul programului.

Pentru întrebări suplimentare poți să te adresezi coordonatorului. Îți recomandăm totodată să consulți și tabelul cu localitățile preselectate, în care, conform metodologiei, defalcat pe an, trebuie efectuate numărători la locurile de aglomerare, sau verificări complete, după caz.

Lăsați un comentariu