În cadrul proiectului Game on!, ambasadorii tineri din România au avut posibilitatea să ajungă în Germania prin programul Youth Exchange, unde prin diferitele excursii tematice au reflectat asupra importanței menținerii și restaurării habitatelor naturale, a sustenabilității și a biodiversității.
Asemeni multor țări din Europa de Vest, și în Germania s-au păstrat puține păduri naturale. În timp ce sfera civilă luptă cu morile de vânt pentru a restaura habitatul unei păduri degradate, noi în România nu apreciem valorile noastre naturale existente, chiar dacă conservarea lor necesită mai puțină energie decât restaurarea habitatelor distruse.
Scris de: Borbála Láng
Locuiesc în România, o țară faimoasă datorită munților frumoși, biodiversității bogate, urșilor bruni și faptelor de corupție. Primele trei ingrediente ar fi rețeta perfectă a unei țări verzi, dar trebuie să ne confruntăm și cu mafia pădurilor, cu corupția din gospodărirea pădurilor și nu numai. An de an scade suprafața acoperită de păduri. Mi-e teamă că nu vom mai avea timp de așteptat pentru ca arborii să crească, așa cum au făcut cei din Solingen, Germania.
Ca tineri ambasadori ai proiectului Game On am văzut ce fel de oportunități există pentru restaurarea unei păduri naturale și că există soluții bune pentru a îmbogăți numărul speciilor, chiar dacă unele dintre acestea au dispărut din această zonă supraexploatată.
De ce este important acest lucru? Deoarece un număr mare și divers de specii înseamnă un ecosistem natural și echilibrat, ceea ce poate funcționa perfect pe cont propriu fără efortul reglementării, a implicării umane.
Clima într-adevăr se schimbă, așa cum am putut vedea efectele acesteia în călătoria noastră în pădurea Solingen. Vor veni furtuni și ploi din ce în ce mai mari, iar dacă nu avem arbori pe pante, pe dealuri și în jurul caselor noastre pentru a încetini cursul apei, va trebui să ne confruntăm cu inundații. Văzând zonele ruinate de-a lungul râului Wupper, m-am gândit – noi de ce nu facem deja ceva?
Este clar că avem un impact enorm asupra naturii, așa și cum ne-a explicat dr. Jan Boomers. Unii copaci nu vor supraviețui secetelor îndelungate, de exemplu molizii (Picea abies) plantați în ultimul secol pentru exploatare, nu vor avea acces la surse de apă în adâncime în perioadele uscate deoarece rădăcinile lor se răspândesc pe suprafața solului; acești arbori vor fi mai sensibili și în fața altor probleme, cum ar fi paraziții. Și acest lucru ne dovedește că natura este un sistem foarte sensibil și toate acțiunile noastre au consecințe asupra acesteia.
Datorită globalizării, în timpul călătoriile noastre pe distanțe lungi, vrând-nevrând, transportăm bacterii, fungi, boli, nu doar Covid-19, chiar și specia din regnul fungi, ucigașul amfibienilor, Batrachochytrium dendrobatidis originar din Asia. Acesta a cauzat moartea multor salamandre (Salamandra salamandra) din zona Solingen și singura lor speranță este în evoluție, adică prin selecție naturală. Doar așa va deveni salamandra rezistentă la acest patogen.
Din fericire, în pădurea Solingen am aflat că, atenția noastră poate fi îndrumată în subconștient de idei simple: statui mici din lemn, zonele de odihnă bine plasate și drumuri bine marcate care pot să ne ajute să ne bucurăm de timpul petrecut în natură, iar aceste obiecte pot trezi în noi sentimentul de îngrijire. Acolo, ei chiar încearcă să restabilească relația sănătoasă om-natură. Nu ne dorim oameni care au grijă de natură și de mediul lor doar din cauza legilor existente. Vrem oameni care simt cu adevărat nevoia de a avea o casă sănătoasă, și prin urmare le și pasă de ea.