Dumbrăvioara satul berzelor

În cadrul programului “Dumbravioara – satul berzelor” un pas foarte important este înfiintarea unui “Centru al Berzelor” (despre program puteti citi în numerele anterioare din Migrans). Centrul va fi numit “Teleki Sámuel” – cunoscut mai ales ca Teleki Samu – renumit explorator al Africii, nascut la Dumbravioara în 1845. Acesta a condus o expeditie în estul Africii între 1886 si 1889 pe teritoriul tarilor Tanzania si Kenya, unde a descoperit (pe lânga doua lacuri numite de el Stefania si Rudolf a caror nume a fost schimbate ulterior) si un vulcan, care poarta si azi numele de Teleki. El a descris si colectat în jur de 100 de specii de animale si plante noi pentru stiinta.
Berzele de la Dumbravioara trec probabil prin tinutul descoperit de Teleki Samu, exemplu elocvent fiind puiul de barza “Kele” (echipat cu emitator prin satelit în cadrul unui proiect realizat de SOR cu ajutorul finaciar al Ligue pour la Protection des Oiseaux si Ministerul Ecologiei si Dezvoltarii Durabile din Franta).

Centrul ca cuprinde mai multe facilitati:

  • Muzeul berzei
  • Centrul de reabilitare a berzelor si a pasarilor rapitoare
  • Sala de conferinte
  • Biblioteca de specialitate
  • Birouri
  • Locuinta de serviciu
  • Pentru acest complex, Grupul Milvus a primit în custodie de catre familia Teleki o parte din castelul lor din Dumbravioara, pe o perioada de 20 de ani – contractul a fost semnat de curând. Imobilul de 350 mp si curte necesita reparatii iar pentru a putea servi telurilor amintite vor fi nevoie de investitii masive. Vom începe reparatiile chiar din aceasta iarna si speram ca o parte a cladirii sa fie terminata pâna primavara. Va vom tine la curent cu progresele!

Multumim Fundatiei pentru Parteneriat si Programului GEF de Granturi Mici pentru ajutorul financiar acordat si speram sa gasim si alti finantatori pentru acest program.

Detalii despre proiect

În septembrie 2004 am început un nou proiect in satul Dumbravioara, judetul Mures.

Scopul principal al proiectului este de a folosi barza alba ca simbol al comunitatii si de a constientiza comunitatea locala despre valorile naturale pe care le poseda.

O propunere de proiect initiala a fost acceptata si finantata de Fundatia Pentru Parteneriat, Miercurea Ciuc. În 2005 am dezvoltat proiectul cu intentia de a inventaria pajistile naturale existente si de a implica cetatenii în activitati practice de protectie si conservare al acestor habitate importante. Titlul proiectului este “Pajiște naturală: Habitatul berzelor și resursa comunității” și este finanțat Global Environment Facility (GEF) –programul de granturi mici.

Obiective

  • protectia pajistilor naturale continentale în lunca Muresului superior prin desemnarea ariilor ca sit Natura 2000;
  • constientizare si implicare a comunitatii locale în managementul resurselor naturale: berze si pajisti în Dumbravioara;
  • protectia practica a berzelor;atragerea turismului în localitate. 

Activități

Pentru atingerea acestor obiective principalele activitati planificate sunt:

  • identificarea si inventarierea pajistilor naturale din zona tinta;
  • întocmirea documentatiilor pentru siturile Natura 2000;
  • amenajarea unui centru de vizitare – informare;
  • amenajarea unui muzeu al berzei la Dumbravioara;organizarea festivalului berzei la Dumbravioara;
  • inventarierea liniilor electrice periculoase pentru pasari;
  • izolarea unei portiuni de retea electrica periculoasa;
  • înfiintarea unui centru de reabilitare pentru pasari;construirea unui turn de observare din care se va urmarii activitatea berzelor din Dumbravioara;
  • amenajarea unei „poteci a berzelor” cu panouri informative de la locul de cuibarire la zonele de hranire ;
  • editarea si tiparirea a mai multor materiale de informare-educare. 

Rezultate

În toamna anului 2004 am obtinut de la primaria comunei Ernei un teren de aproximativ 0,80 ha unde sa amenajam centrul de vizitare-informare si reabilitare a pasarilor.

Între timp am demarat tratative cu mostenitorii familiei Teleki din localitate si am obtinut de la ei o parte a Castelului Teleki din Dumbravioara. Astfel vom fi scutiti de cheltuielile construirii unei infrastructuri noi.

Am organizat un cocncurs de desen pentru elevii scolii generale din localitate. Cele mai reusite creatii vor fi expuse în scoala si muzeu.

În aprilie am amplasat panouri informative sub fiecare cuib de barza. Panouri contin informatii despre data sosirii si plecarii berzelor, precum si numarul puilor scosi în fiecare an. Aceste panouri au fost confectionate pe plan local si vor fi întretinute de localnici.

Am montat o camera de luat vederi la unul din cuiburi si astfel vizitatorii muzeului vor putea vedea imagini pe viu din cea ce se întâmpla în cuib. Daca se vor gasi solutiile tehnice imaginile vor fi transmise si pe internet.

Am realizat o brosura privind reabilitarea pasarilor si am luat legatura cu experti din strainatate care ne-au donat materiale informative si carti de specialitate.

Donatori

Programul nostru de implicare a comunității în protecția berzei și a pajiștilor naturale este finanțat de
Fundația Pentru Parteneriat 
și Programul GEF de granturi mici