7 500 madarat jelöltünk idén mostanig Chitucon

A 11. egymást követő gyűrűzési évad felénél járunk a Chituc turzáson, és bátran kijelenthetjük, hogy az átlagosnál valamivel jobb évet zártunk: 73 faj 7 500 egyedét gyűrűztük meg. Mivel a korábban vonuló fajok többnyire elmentek, míg a későn vonuló fajok alig érkeznek a területünkre, a nádasban lévő hálókról a bokrokban lévőkre tevődött át a nyüzsgés. Érdekes módon, idén az eddigi éveknél több guvatot (Rallus aquaticus), kakukkot (Cuculus canorus) és lappantyút (Caprimulgus europaeus) gyűrűztünk. 

Az alábbi ábrán mutatjuk az idén leggyakrabban gyűrűzött fajokat, az eddig jelölt egyedek számát (piros sávok) a tízéves átlaghoz (narancssárga sávok) képest.

A 2024-es tábor első felében gyűrűzött madarak száma a 2014-2023 között gyűrűzött madarak éves átlagához képest.

A gyűrűzési szezon első felében három ritka fajt fogtunk: egy berki nádiposzátát (Acrocephalus dumetorum, 3. romániai adat), egy Bonelli füzikét (Phylloscopus bonelli, 2. táborban gyűrűzött egyed), és egy törpesármányt (Emberiza pusilla, 4. táborban gyűrűzött egyed). 

A berki nádiposzáta, a Bonelli füzike és a törpesármány.

Mindezek mellett két új nemzetközi visszafogásról kaptunk hírt, mindkettőt 2023 szeptember első hetében gyűrűztük meg: egy fitiszfüzikét (Phylloscopus trochilus) az oroszországi Murmanszkban, egy cserregő nádiposzátát (Acrocephalus scirpaceus) Izraelben, a Neve Yamban fogtak vissza.

A tábor működtetése óriási költségekkel jár, és nagyon hálásak vagyunk barátainknak, akik minden évben támogatják munkánkat. Már a jövő évre készülünk, ha Te is szeretnél csatlakozni támogatóink csoportjához, megteheted ezt a tábor Galantom oldalán.

Szóljon hozzá