Recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2014-2015)

IMG_4720 másolataCa și în anii anteriori, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii “Grupul Milvus” organizează și în această iarnă Recensământul de iarnă al ciufilor de pădure (Asio otus). La această schemă inițiată în 2009 de către International Long-eared Owl Network (ILEON), participă voluntari din mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Coordonatorul programului din România este Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii “Grupul Milvus”. (mai mult…)

Citește mai mult Recensământ de iarnă al ciufilor de pădure (2014-2015)

Expoziție foto: Al șaselea Concurs Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”

6th International “Milvus” Nature Photography Contest

Vă invităm la deschiderea expoziției celui de-al șaselea Concurs Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”.

Vernisajul va avea loc în 22 octombrie 2014 la orele 17.00 la Teatrul Național Tîrgu Mureș. Expoziția celor 50 de imagini captivante va dura între 22 octombrie – 5 noiembrie.

Vă așteptăm cu drag!

AICI sunt fotografiile care vor fi expuși

(mai mult…)

Citește mai mult Expoziție foto: Al șaselea Concurs Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”

Nu trece o vară fără Școala Naturii Milvus

10525921_822351377783851_3492864271408016248_nNici în vara anului 2014, nu au lipsit taberele din Școala Naturii Milvus din Rigmani. Timp de 4 săptămâni, iurtele au oferit sălaș la peste 100 de elevi din județele Brașov, Harghita, Mureș și Sibiu. Tabăra tradițională pentru copii al Grupului Milvus a fost organizată pentru a opta oară, unde mulți  dintre participanți revin anual. (mai mult…)

Citește mai mult Nu trece o vară fără Școala Naturii Milvus

Activități de conservare a vânturelului de seară – monitorizarea locurilor de înnoptare, urmărirea vântureilor cu ajutorul transmițătoarelor

IMG_3665După o lungă perioadă de pregătire, vântureii de seară încep migrația spre cartierele de iernare. În aceste perioade vântureii formează aglomerări de la câteva zeci la peste o mie de exemplare în anumite pâlcuri de arbori, unde petrec nopțile împreună. Păsările folosesc în mod tradițional aceleași locuri, an după an. Grupul Milvus monitorizează dinamica acestor păsări de mai mulți ani. Începând din mijlocul lunii august până în prima săptămână lui octombrie, în Câmpia Panonică (Ungaria, România și Serbia) au loc observații sincronizate asupra acestor locuri de înnoptare, adică numărătoarea vântureilor se efectuează în fiecare săptămână în aceeași zi, simultan. Ca și în anii precedenți, în vestul României se monitorizează șase aglomerări de vânturei de seară (cu această ocazie dorim să-i mulțumim tuturor care participă la aceste activități ajutând munca noastră!) (mai mult…)

Citește mai mult Activități de conservare a vânturelului de seară – monitorizarea locurilor de înnoptare, urmărirea vântureilor cu ajutorul transmițătoarelor

Tabără și excursie: răsplata pentru câștigătorii concursului „Și eu fac parte din Natura 2000”

6Echipele care au ajuns în finala celei de-a doua ediții a concursului „Și eu fac parte din Natura 2000” din clasele II-IV au fost invitate într-o excursie la Sovata și Praid pe 6 iunie 2014. În total 24 de elevi, 7 pedagogi și 2 însoțitori din partea Grupului Milvus au vizitat Lacul Ursu și lacurile mai mici din jurul acestuia, Muntele de Sare, apoi au vizitat Casa Fluturilor Vii din Praid. (mai mult…)

Citește mai mult Tabără și excursie: răsplata pentru câștigătorii concursului „Și eu fac parte din Natura 2000”

S-a încheiat a doua ediție al concursului „Și eu fac parte din Natura 2000”

5În urma succesului primei ediții a concursului „Și eu fac parte din Natura 2000”, în octombrie 2013 a fost lansată a doua ediție a acestei competiții.

În acest an s-au înscriși peste 200 de elevi, dar în total 129 elevi din 8 școli au reușit să termine primele două etape ale concursului. (mai mult…)

Citește mai mult S-a încheiat a doua ediție al concursului „Și eu fac parte din Natura 2000”

Două colonii de popândăi mutate din habitatele lor care în curând vor fi distruse

IMG_9049Indivzi din două colonii de popândăi, ale căror habitate urmau să fie distruse, au fost mutați într-o zonă mai sigură. Pe parcursul mini-vacanței de 1 Mai, timp de cinci zile, câțiva membri ai grupului Milvus au campat în Banat, în zona în care trăiau două colonii de popândăi  amenințați cu dispariția habitatului. (mai mult…)

Citește mai mult Două colonii de popândăi mutate din habitatele lor care în curând vor fi distruse

Grupul Milvus organizează tabără de inelare pe Grindul Chituc

_DSC6547Grindul Chituc, situat la extremitatea estică a României, acționează ca o pâlnie în ceea ce privește migrația păsărilor cântătoare, fiind situat între Lacul Sinoe și Marea Neagră. Pentru a studia intensitatea și dinamica migrației, Grupul Milvus a organizat două tabere de inelare în 1996 și 1997. Anul acesta, între 5 august și 1 noiembrie, are loc cea de-a treia tabără de inelare pe Grindul Chituc, și se anunță a fi una dintre cele mai mari tabere de inelare organizate vreodată în România și totodată cel mai mare eveniment ornitologic din 2014 în țara noastră, activitatea de inelare fiind continuă pe parcursul a 13 săptămâni. (mai mult…)

Citește mai mult Grupul Milvus organizează tabără de inelare pe Grindul Chituc

Ielcovan estic slăbit pe Grindul Chituc (Delta Dunării)

veszmadarÎn data de 8 august, membrii taberei de inelare de pe Grindul Chituc au prins pe mare, aproape de mal un ielcovan estic (Puffinus yelkouan) slăbit.

După capturarea păsării, echipa din tabără a examinat pasărea și au început să o hrănească cu pești de talie mică. (mai mult…)

Citește mai mult Ielcovan estic slăbit pe Grindul Chituc (Delta Dunării)

Primul cuib cu doi pui de acvilă țipătoare mică din România

Cuib de acvilă țipătoare mică cu doi pui pe paltin de munte (Vidacut)
Cuib de acvilă țipătoare mică cu doi pui pe paltin de munte (Vidacut)

Membrii Grupului Milvus au continuat și în acest an controlul cuiburilor, evaluarea succesului de reproducere, a factorilor periclitanți din perioada de cuibărit și inelarea acvilelor țipătoare mici în cele două situri Natura 2000. În aceste zone protejate, în cadrul proiectului „LIFE08 NAT/RO/000501 – Conservarea acvilei țipătoare mici în România” au fost implementate diverse măsuri de conservare a acestei specii.

În data de 23 iulie, în timpul controalelor efectuate în situl Natura 2000 Dealurile Târnavelor și Valea Nirajului am reușit să identificăm câteva teritorii noi de acvilă țipătoare mică, cât și locațiile cuiburilor acestora. (mai mult…)

Citește mai mult Primul cuib cu doi pui de acvilă țipătoare mică din România

Câștigătorii celui de-al șaselea Concurs Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”

photocontestlogoLocația: Tîrgu Mureș – România
Data jurizării: 2014 iunie 28
Membrii juriului:
Tamás András AFIAP – RO, președintele juriului
Kerekes István EFIAP/p – HU
Dan Dinu AFIAP, PhotoLife – RO

 81 fotografi au trimis lucrări din 12 țări
Categoria A (General): 304 fotografii
Categoria B: (Eseu fotografic): 480 fotografii în 95 eseuri

Sponsor:Photosetup logo ALB verticala pe NEGRU

CÂȘTIGĂTORII

Marele Premiu (câștigătorul concursului)

Kis Csaba/Ungaria– „Light and fantasy13 (mai mult…)

Citește mai mult Câștigătorii celui de-al șaselea Concurs Internațional de Fotografie de Natură „Milvus”
Cuiburile mai multor perechi de ereți suri se află în pericol. Specia este printre cele mai rare răpitoare cuibăritoare din România
/ Puii și un ou

Cuiburile mai multor perechi de ereți suri se află în pericol. Specia este printre cele mai rare răpitoare cuibăritoare din România

IMG_1289
Eretele sur (Circus pygargus)

Eretele sur Circus pygargus  este o specie de pasăre răpitoare migratoare. Aria sa de distribuție este una destul de largă, care ține de la Peninsula Iberică până în vestul Mongoliei. Iernează în Africa și India. Este o specie tipică de șes, însă în anumite regiuni poate urca pe platouri până la 1500 m altitudine. Distribuția speciei în România nu este foarte bine cunoscută, dar numărul perechilor cuibăritoare probabil este mult sub 100. (mai mult…)

Citește mai mult Cuiburile mai multor perechi de ereți suri se află în pericol. Specia este printre cele mai rare răpitoare cuibăritoare din România

Primul cuib artificial ocupat de șoimi dunăreni în România

P1150143Șoimul Arthur și perechea lui au fost observați pentru prima dată la sfârșitul lunii februarie, 2012 de către ornitologii Grupului Milvus în apropierea unui stâlp de înaltă tensiune din Banat. Pe stâlpul respectiv era un cuib vechi de corb, iar din comportamentul teritorial pe care perechea de șoimi dunăreni îl manifesta, specialiștii presupuneau că aceștia vor cuibării în  ea. (mai mult…)

Citește mai mult Primul cuib artificial ocupat de șoimi dunăreni în România

Salvarea unei colonii de vânturel de seară distruse

IMG_4983
Vânturel de seară (Falco vespertinus)

Vânturelul de seară este singura specie de pasăre răpitoare migratoare de pe meleagurile noastre, care cuibărește în colonii. În ultimele decenii efectivele vânturelului de seară au suferit un declin accentuat, motiv pentru care constituie specie prioritară în Uniunea Europeană. Deoarece vântureii nu-și fac cuib, sunt dependenți de existența cuiburilor de cioară, și în special a celor construite de ciorile de semănătură. Datorită acestui fenomen, soarta vântureilor de seară este strâns legată de starea de conservare a ciorii de semănătură. (mai mult…)

Citește mai mult Salvarea unei colonii de vânturel de seară distruse

Arlie, acvila țipătoare mică a ajuns înapoi în România

ArlieÎn cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, acvila țipătoare mică Arlie a fost echipată cu un transmițător satelitar și datorită acestui echipament am aflat că, după un drum lung prin Africa a sosit înapoi în țară. Miercurea, 9 aprilie 2014, coordinatele GPS-ului lui Arlie au arătat că a zburat la o altitudine de 1260 m deasupra Carpații de Curbură, la o distanță de circa 50 km la est de Brașov.

De mai bine de 206 zile, din septembrie anul trecut, Arlie a părăsit cuibul lui, el a zburat 24.468 km prin 3 continente și 17 țări. Din cele 1.106 de transmisii pe care le-am primit de la el, se poate urmări ruta de migrație prin strâmtoarea Bosfor, de-a lungul coastei Africii de Est, schimbând direcția spre Namibia, unde a petrecut toată iarna.

Arlie migration routeDrumul lui de întoarcere a fost aproape același, însă a reușit să-l facă în mai puțin de două luni. Totuși trebuie să așteptăm câteva zile până ajunge pe teritoriul lui de cuibărit de lângă Berivoi, Piemontul Făgăraș.

Migrația lui Arlie poate fi urmărită aici. (mai mult…)

Citește mai mult Arlie, acvila țipătoare mică a ajuns înapoi în România