Când șopârlele cad din arbori

Scris de Erika Rigó

Contrar unor cunoștințe anterioare, unele șopârle tropicale tolerează chiar și 5,5 ℃. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Biology Letters, acest lucru înseamnă că au o toleranță la frig mai mare cu patru grade decât se credea anterior.

Într-o dimineață după o noapte extrem de friguroasă, în 22 ianuarie 2020, în Florida de Sud, șopârlele au căzut din copaci pe pământ. Chiar dacă atât de multe reptile au murit din cauza frigului, cercetătorii sunt de părere că animalele tropicale cu sânge rece tolerează frigul mult mai bine decât se credea anterior.

Animalele leșinate evidențiază modul în care anumite specii răspund la evenimente meteorologice extreme care pot fi atribuite schimbărilor climatice. Deși schimbările climatice sunt de obicei asociate cu o creștere treptată a temperaturii globale, cercetătorii le asociază și cu apariția mai frecventă a evenimentelor extreme, precum căldura extremă și frigurile neașteptate, secetele și inundațiile.

Când ecologul James Stroud a primit o poză de la prietenul său din Miami, despre o iguană de aproximativ 60 de centimetri lungă întinsă pe trotuar cu picioarele fixate spre cer, a început să examineze încă o dată fenomenul. În noaptea dinaintea evenimentului, temperatura a scăzut sub 4,4 grade.

Potrivit lui Stroud, „atunci când temperatura aerului scade sub un nivel critic, șopârlele își pierd capacitatea de mișcare”. Animalele care se odihnesc pe copaci nu mai sunt capabile să se agațe pe crengi și cad. Pe pământ, animalele fără capacitate de mișcare pot deveni cu ușurință hrana prădătorilor.

Cercetătorii au realizat că examinarea unor astfel de scăderi bruște și neașteptate de temperatură  ar putea ajuta la înțelegerea impactului schimbărilor climatice asupra vieții sălbatice. Stroud și colegii săi au încercat să strângă cât mai multe exemplare vii din majoritatea speciilor de șopârle din zona Miami. Au fost studiate în total șase specii de șopârle. Atașând un termometru pe spatele animalelor, le-au introdus într-un frigider și au urmărit la ce temperatură devin incapabile de a se mișca. Pe parcursul examinării au studiat și comportamentul speciilor invazive. Pe baza rezultatelor anterioare din 2016, au descoperit că șopârlelor le este greu să reziste la o scădere neașteptată a temperaturii. Cea mai mică valoare de temperatură tolerată a fost deținută de specia Anolis cristatellus, care a reușit să se miște  la 7,7 ℃. Basiliscus vittatus a suferit cel mai mult din cauza scăderii  temperaturii, devenind incapabil de a se mișca la 11,1 ℃.

Cercetări recente au arătat că majoritatea reptilelor sunt capabile să se miște pe temperaturi cu aproximativ 1-4℃ mai mici decât în 2016. În general, reptilele sunt acum capabile să reziste la temperaturi scăzute până la 5,5 ℃.

Cercetătorii spun că selecția naturală ar putea sta în spatele adaptării rapide a șopârlelor la temperaturi extrem de reci. Numai acei indivizi care pot rezista la schimbări bruște de temperatură vor fi capabili să supraviețuiască. Prin urmare, prin generații, reptilele suferă modificări care ajută la aclimatizarea (adaptarea) la temperaturi mai extreme.

Anterior, speciile tropicale de șopârle erau considerate deosebit de expuse la consecințele schimbărilor climatice deoarece s-au dezvoltat în condiții climatice stabile. Această cercetare subliniază capacitatea unor specii de a se adapta între anumite limite la efectele schimbărilor climatice. Cea mai importantă diferență între speciile adaptabile și neadaptabile este, adesea, prezența sau absența unei populații sănătoase în sens ecologic. O populație cu diversitate genetică ridicată este esențială pentru adaptarea rapidă. Din acest punct de vedere este, de asemenea, esențial să ne protejăm biodiversitatea și habitatele naturale, deoarece acestea vor oferi fiecărei specii șansa de a se adapta rapid la efectele schimbările climatice.

Surse:

How frigid lizards falling from trees revealed rising cold tolerance | Science News

Lăsați un comentariu

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată.Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.