Rezultatele Recensământul de iarnă al păsărilor acvatice din 2021

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus, împreună cu Societatea Ornitologică Română (SOR) a organizat şi în acest an Recensământul de iarnă al păsărilor de apă în România, program coordonat la nivel internațional de Wetlands International. La fel ca în anii precedenți, cu excepția a două ieșiri, observațiile au fost efectuate în perioada 10-24 ianuarie.

O mare parte din datele colectate au fost centralizate de către asociația noastră în baza de date OpenBirdmaps.

La munca de teren au participat un număr de 85 observatori, care au colectat date din 176 zone umede, distribuite pe raza a 23 județe din țară.
În total, a fost înregistrat un număr de 185982 de păsări din 145 de specii. Din acest total, 155582 de exemplare aparțin speciilor acvatice, adică 83% din totalul păsărilor observate. Acest număr se referă însă doar la păsările de apă propriu-zise, fără să includă unele specii precum codalbul, codobatura de munte etc., care sunt prezente pe ape sau în zonele umede pe toată perioada anului.

Cele mai numeroase cinci specii de apă observate au fost: rața mare (Anas platyrhynchos) 61 008 ex., gârlița mare (Anser albifrons) 28049 ex., pescărușul cu picioare galbene/pescărușul pontic (Larus michahellis/cachinnans) 10279 ex., lișița (Fulica atra) 9955 ex. și rața mică (Anas crecca) 8886 ex.

În număr semnificativ au mai fost înregistrate și specii precum cormoranul mare (6009 ex.), gâsca de vară (5373 ex.),  pescărușul râzător (2960 ex.), rața moțată (2867 ex.) și rața sunătoare (2394 ex.).

Pe durata deplasărilor, unii observatori au reușit să întâlnească specii cu apariție sporadică sau considerate interesante la noi în țară. Acestea au fost lebăda mică (Cygnus columbianus bewickii) 28 ex., gâsca călugăriță (Branta leucopsis) 2 ex., rața catifelată (Melanitta fusca) 3 ex., rața de ghețuri (Clangula hyemalis) 2 ex., rața cu cap alb (Oxyura leucocephala) 2 ex., pescărușul argintiu (Larus argentatus) 1 ex., iar dintre păsările cântătoare menționăm ciocârlia urecheată (Eremophila alpestris) 67 ex., presura cu creștet alb (Emberiza leucocephalos) 1 ex., și pasărea omătului (Plectrophenax nivalis) 2 ex.

Dintre speciile acvatice neautohtone, observatorii au înregistrat câte două exemplare din gâsca egipteană (Alopochen aegyptiaca) și rața mandarin (Aix galericulata).

Dorim să le mulțumim tuturor participanților pentru ajutorul oferit în colectarea datelor.

Lăsați un comentariu