Numărul 2 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (martie-aprilie 2012)

După ce lunile de iarnă au trecut, stratul de zăpadă s-a topit, păsările care au supraviețuit iarna nu au mai avut probleme atât de mari în procurarea hranei. În lunile martie și aprilie am primit mai puține apeluri telefonice decât în perioada anterioară. În total 15 persoane, iubitori al păsărilor din 9 localități ne-au cerut ajutorul în tratarea păsărilor slăbite, accidentate găsite de ei. Menționăm faptul, că în această perioadă procentul păsărilor accidentate era mai mare față de cele slăbite.

Pe lângă păsările pe care le-am avut la începutul perioadei (3 șorecari comuni, 1 șoim dunărean și un uliu păsărar), în martie și aprilie au intrat 11 de păsări, dintre care am reușit să eliberăm 4, iar 4 au decedat. Numărul intervențiilor chirurgicale a fost de 6 (2 fracturi la aripă și 4 la picior). La sfârșitul perioadei am avut 8 păsări: șoim dunărean 1, șorecar comun 2, cucuvea 1, uliu păsărar 1, vânturel roșu 2, huhurez mic 1. Lista păsărilor care au beneficiat de tratamente în lunile martie și aprilie 2012 este următoarea:
  1. Șorecar comun (Buteo buteo) – 6 indivizi
  2. Uliu păsărar (Accipiter nisus) – 2 indivizi
  3. Uliu porumbar (Accipiter gentilis) – 1 individ
  4. Vânturel roșu (Falco tinnunculus) – 3 indivizi
  5. Șoim dunărean (Falco cherrug) – 1 individ
  6. Huhurez mic (Strix aluco) – 1 individ
  7. Ciuf de pădure (Asio otus) – 1 individ
  8. Cucuvea (Athene noctua) – 1 individ
  9. Ciuș (Otus scops) – 1 individ
Cazul lunii martie În data de 19.03.2012 un șorecar comun a fost adus din Oradea. Pasărea a fost diagnostizată de către persoana de la care provenea că a avut o fractură la un picior. Noi nu am observat nimic deosebit în modul în care pasărea se mișca. După ce și-a recăpătat puterea, am intervenit chirurgical să ne convingem de fractură. După ce ne-am dat seama că pasărea chiar a avut o fractură care a fost deja vindecată când a sosit la noi, l-am eliberat în 06.05.2012. Am prezentat acest caz ca să atragem atenția asupra capacității deosebit de rapide de vindecare a păsărilor. Cazul lunii aprilie În data de 23.04.2012, doamna Alina Balci din București ne-a contactat că o bufniță de talie mică are leziuni și nu poate să zboară. Cu intermediul colegilor din București de la Societatea Ornitologică Română pasărea (un ciuș) a ajuns la noi în data de 26.04.2012. Ne-am dat seama că are leziuni ușoare asupra ochilor și a aripii și după două zile l-am eliberat. Vă prezentăm acest cazpentru că ciușul este o pasăre migratoare care iernează in Africa și este destul de greu observat în migrația de primăvară. Acesta a fost primul ciuș în Centrul nostru de Reabilitare. Pe această cale am dori să mulțumim tuturor care au apelat la ajutorul nostru, mulțumiri speciale domnului Levente Borka, medic veterinar din Tîrgu-Mureș pentru intervențiile prompte și pentru ajutorul de neprețuit. În numele echipei Centrului de Reabilitare Róbert Zeitz

Lăsați un comentariu