Din cauza corpului de mici dimensiuni, a modului de viaţă retras, dar şi din lipsa cercetărilor, multă vreme n-au existat informaţii certe despre prezenţa şoarecilor să ritori ai genului Zapus în România.

Conform cunoştinţelor taxonomice actuale, în ţara noastră se disting trei specii: şoarecele săritor de pădure (Sicista betulina), şoarecele săritor maghiar (Sicista trizona) şi şoarecele săritor Nordmann (Sicista loriger), ultimele două fiind specii de stepă recent clasificate separat de taxonomi.

Până în 2009, prezenţa în ţară a şoarecelui săritor maghiar a fost cunoscută în baza unui singur exemplar, o femelă capturată în 1900 de către Orosz Endre la Apahida, care se află în Colecţia de Mamifere a Muzeului Maghiar de Istorie Naturală.

În ingluviile de strigă şi cucuvea, colectate între 2008-2010 în zona Podişului Someşan, au fost găsite oase de şoareci săritori. Prin recensămintele mamiferelor mici, efectuate de Grupul Milvus împreună cu Societatea mamalogică Bükk din Ungaria, au fost cercetate locaţiile cunoscute ale celor două specii de stepă în literatura de specialitate. În 2012 au fost prinse exemplare vii lângă Cluj-Napoca, iar în 2013 au fost capturate mai multe exemplare lângă laşi.

Analizele genetice au scos la lumină situaţia taxonomică a şoarecilor de stepă din România. Exemplarele din Transilvania aparţin şoarecelui săritor maghiar (specie nativă pentru Bazinul Carpatic) şi reprezintă subspecia Sicista trizona transylvanica, iar pe stepele din Moldova întâlnim şoarecele săritor Nordmann (Sicista loriger).