Vești bune despre Béni „Supraviețuitorul”

 
Photo: Saverio Gatto

Într-un articol anterior ne exprimam îngrijorarea cu privire la Béni, puiul supraviețuitor din 2010, care, după ce a petrecut vara în Turcia, în drumul înapoi către Africa s-a blocat în sudul Peninsulei Sinai, nereușind să găsească calea de trecere către Africa pe deasupra Canalului Suez. Motivele noastre de îngrijorare erau întemeiate, dat fiind că în 2010 un alt juvenil, Adél, și-a pierdut viața în aceeași zonă a peninsulei Sinai. Béni 1 este puiul care anul trecut a uimit pe toată lumea când, după ce a trecut cu bine de Sahara, a bătut toate recordurile: cea mai mare viteză (92 km/h), cea mai mare distanță parcursă într-o singură zi (511,7 km) și cei mai mulți kilometri parcurși în total în migrație (13869,17 km până la 06.01.2011).

Acum am primit vești bune de la ornitologul italian Saverio Gatto care ne-a transmis că în data de 20 octombrie Béni a fost observat lângă stația de tratare a apei de lângă orașul Sharm el Sheikh, în sudul Peninsulei Sinai, exact în aceeași locație unde anul trecut și-a pierdut viața Adél. (http://www.pomarina.ro/pomarina/index.php).
Din fericire Béni a fost văzut în viață de către ornitologul Saverio Gatto, care ne-a povestitit că l-a observat „zburând singur (deși în zonă se aflau și alte păsări răpitoare, cele mai multe dintre ele fiind acvile țipătoare mici) la aproximativ 30 de metri deasupra solului. El venea din direcția unei întinse plantații de eucalipt (așa cum se poate vedea și pe harta Google) și după ce a dat 3-4 tururi deasupra noastră pasărea a zburat către deșert.”

Putem afirma cu certitudine că pasărea despre care ne-a relatat dl. Gatto este Béni după inelul de plastic cu inscriptia C3 aflat pe piciorul stâng al păsării. Dl. Gatto a reușit să facă și câteva fotografii în care se poate vedea foarte bine acest inel. Din păcate însă de pe spatele păsării lipsește, așa cum se poate vedea din fotografii, atât transmițătorul satelitar montat de către membrii Grupul Milvus, cât și inelul metalic de pe piciorul drept cu inscripția H001997. Dl. Gatto ne-a transmis că „așa cum puteți observa și voi din imaginile atașate, lipsește atât transmițătorul gps cât și inelul metalic de pe piciorul drept.”

Explicația cea mai probabilă pentru lipsa transmițătorului satelitar și a inelului de pe piciorul drept este că pasărea a fost prinsă de cineva care i-a desfăcut atât dispozitivul cât și inelul. Din fericire cel care a făcut acest lucru a lăsat pasărea în viață, spre deosebire de Lisa care a fost omorâtă pentru „ornamentele” pe care le purta pe ea (http://pomarina.ro/RO/blog-migraie/120-acvil-ucis-de-superstiii)

După aceste date de bun augur putem să sperăm că Beni se află încă în viață, undeva prin sudul Africii și că în primăvară se va întoarce cu bine în locurile unde s-a născut pentru a începe ciclul vieții unei păsări adulte de acvilă țipătoare mică: găsirea unei perechi, depunerea ouălor și creșterea puilor.

Fiecare exemplar de acvilă țipătoare mică rămas în viață reprezintă o șansă în plus pentru supraviețuirea acestei specii aflată în declin pe întregul areal de răspândire, din nordul continentului european până în Turcia.

Lăsați un comentariu