Februarie pe OpenBirdMaps

În cea mai scurtă lună a anului, în baza de date OpenBirdMaps au fost încărcate, în total, 12785 date prin contribuția a 68 de utilizatori și 99 de observatori.

Cu o diferență mică, coțofana (1153) și șorecarul comun (1118) conduc lista speciilor cu cele mai multe observații.

Începând cu mijlocul lunii s-a desfășurat a doua perioadă a Programului de Monitorizare a Efectivelor de Iarnă a Păsărilor Răpitoare, când, pe lângă șorecari au fost văzute mai multe specii de răpitoare diurne. Majoritate reprezentată de două specii care își petrec iarna la noi: gârlița mare (50591) și cinteza de iarnă (39970). Aceasta din urmă profită de recolta îmbelșugată a semințelor de fag de anul trecut, mai mult, au fost văzute în stoluri uriașe în unele locuri.

Ne bucură foarte mult numărul mare de liste complete de specii (301) înregistrate. Acestea reprezintă ocaziile în care ornitologii se concentrează numai pe păsări și notează fiecare specie pe parcursul observațiilor.

Raritățile înregistrate –  presura de tundră, pescărușul sur mare, pasărea omătului, inărița. Cele mai multe observații au fost strânse din județele Mureș (4111), Harghita (2558) și Arad (1195).

Chiar dacă luna februarie a avut o zi în plus față de anul trecut, comparativ au fost încărcate mai puține date (7790) și liste complete (145) de la numai 34 de utilizatori.

Dacă v-am trezit curiozitatea și vreți mai multe detalii, setați filtrarea de date pe OBM și explorați observațiile de păsări din februarie.

Peste o lună vom relata, din nou, despre ce s-a întâmplat în martie.

Până atunci nu uitați: fiecare observație contează!

Lăsați un comentariu