Energie verde în detrimentul naturii?

Legea aprobată recent asigură o cale liberă spre distrugerea naturii prin reglementarea care permite construirea hidrocentralelor fără autorizație de mediu chiar și în ariile naturale protejate din România. Desigur, putem afirma că în acest mod România poate crește capacitatea de producere a energiei verzi, însă aceste investiții făcute ”fără cap” pot conduce la distrugerea unor habitate umede esențiale, astfel, la pierderi majore în biodiversitate, ce nu pot fi compensate de energia produsă. Energie care în aceste condiții nu poate fi considerată verde. În ultima vreme Uniunea Europeană, dar și România, au luat măsuri în vederea limitării pierderii biodiversității și evitării catastrofei climatice, însă intențiile nu sunt întotdeauna în concordanță cu rezultatele.

Din păcate, în România, ca și în multe alte țări din lume, se folosesc soluții de fațadă pentru ”atingerea” obiectivelor stabilite în convențiile internaționale cu privire la schimbările climatice. Astfel de soluții sunt și microhidrocentralele, care pe lângă distrugerea unor habitate umede, produc o cantitate nesemnificativă de energie. Un studiu publicat recent, în care s-au analizat mai mult de 12 mii de astfel de investiții în lume, atrage atenția asupra problematicii construirii hidrocentralelor în ariile protejate. 20% dintre acestea au fost implementate în arii protejate. ”Infrastructura de producere a energiei, împreună cu infrastructura de transport și prezența umană sporită din cauza investiției pot avea un efect devastator asupra habitatelor naturale” atrage atenția Jose Rehbein autorul principal al studiului.

România a aprobat recent înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, însă cu slăbirea legislației în privința protecției naturii, direcția poate rămâne fără mijloace pentru atingerea scopului propus.

Atragem atenția politicienilor, pentru atingerea scopurilor cu privire la schimbările climatice sunt necesare măsuri reale, nu doar de inițiative cvasi-verzi.

Reducerea consumului energetic al gospodăriilor este foarte importantă în reglementarea sectorului producției de energie verde, tocmai pentru a micșora presiunea noastră asupra mediului. Cu toți putem face pași în această direcție!

Nu lăsăm schimbările climatice să încheie jocul!

Lăsați un comentariu

This Post Has 3 Comments

  1. cristi

    Nu mai faceți podcasturi?

  2. TT

    A „zöld” energia köztudott átverés, legalábbis köreinkben. A vízenergia ugyanolyan ál-zöld megoldás, mint a napelemek, vagy az elektromos autók. A környezetet nem „tisztább” energia használatával tudjuk kímélni, hanem KEVESEBB energia használatával. Lehet mesélni jobbra-balra, hogy milyen szép és jó a nem-fosszílis energia, mert az átlag ember nem gondol bele, hogy mi szükséges a fotovoltaikus cellák előállításához, az elektromos autók akkumulátorának gyártásához (na és mi lesz, mután tönkremennek?) és abba sem gondol bele, hogy a „zöld” autóját töltő áram honnan származik.
    Az, hogy gyakorlatilag egy időben hozta létre Románia azt a bizonyos Környezetvédelmi Ügyészséget és engedélyezte vízerőművek építését környezetvédelmi területeket, végképp fel kellene nyissa mindenki szemét, hogy csak látszatra mennek minden egyes alkalommal, amikor valami biztató csontot dobnak elénk.