Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare

În fiecare primăvară și toamnă milioane de păsări pornesc la drum pe căi aeriene de migrație. Primăvara, scopul este cuibăritul și creșterea generației următoare în regiunile nordice, cu surse bogate în hrană, iar toamna se retrag pe meleaguri mai blânde pentru șanse mai bune de supraviețuire. Pelerinajul lor nu este ușor. Pe lângă barierele naturale geografice, călătoria lor este îngreunată de locurile de odihnă în diminuare, de vânătoare, capcane, otrăvire. Pe 9 mai sărbătorim păsările migratoare.

Moto-ul zilei în acest an este: “Păsările conectează lumea noastră”. Acest lucru înseamnă conectivitatea ecologică – păsările joacă un rol important în mai multe habitate aflate la mii de kilometri distanță, iar pe de altă parte se referă la aspectul internațional. Viața păsărilor nu este dirijată de granițe de stat sau regiuni politice. Protecția lor este imposibilă cu implicarea unei singure sau doar a câtorva țări binevoitoare.

Date europene despre păsările migratoare europene

În aprilie anul trecut a fost lansat portalul EuroBirdPortal care arată aproape în timp real observațiile păsărilor migratoare de pe întregul continent. Este vorba de aproape 40 de milioane de date anual, provenite de la circa o sută de mii de observatori amatori, informații care pot fi vizualizate pe harta Europei. Datele încărcate în baza noastră de date OpenBirdMaps sunt sincronizate zilnic. Ca urmare, datele provenite din România pot fi comparate cu informațiile despre migrația de toamnă observate în celelalte țări vecine. Portalul ne oferă posibilitate să alegem dintre mai multe tipuri de vizualizare, în una sau două ferestre, în formă animată. Momentan sunt încărcate date din anul trecut, și bineînțeles din această primăvară.

Ce poți face tu pentru păsările migratoare?

Fă-ți grădina prietenoasă cu natura. Cu scorburi artificale pentru cuibărire, adăpătoare, cu vegetație care oferă hrană și ascunzișuri.
Controlează animalele tale de companie. Pisicile și câinii care se plimbă liber pot ucide păsările, mai ales în perioada în care puii părăsesc cuiburile.
Povestește prietenilor despre păsări. Cu cât mai mulți știu despre păsările migratoare și încep să cunoască frumusețea și problemele lor, cu atât mai multe șanse avem să le protejăm!
Înscrie-te în Asociația noastră, învață despre păsări cu ajutorul aplicației noastre mobile, împărtășește cu noi experiențele și observațiile tale. Păsările conectează și oamenii, nu numai lumea.

Lăsați un comentariu