Raport de teren privind pași importanți în protecția dumbrăvencelor

Cea mai mare problemă pentru dumbrăvencele din partea de vest a țării o reprezintă lipsa locurilor de cuibărit. În încercarea de a rezolva această problemă, am reușit să facem pași importanți prin intermediul proiectului LIFE – Protecția dumbrăvencei în Bazinul Carpatic. Una din activitățile întreprinse a constat în amplasarea unui număr de 800 de scorburi artificiale, ceea ce a condus atât la creșterea numărului de perechi cuibăritoare, cât și la creșterea succesului de reproducere. Pe lângă amplasarea de scorburi din scândură, începând cu anul acesta am trecut și la folosirea scorburilor din betonit, care sunt mult mai rezistente și au o durată de viață mai lungă. Acestea au fost și vor fi amplasate pe acei stâlpi de electricitate, care sunt deja sau vor fi izolați în cadrul proiectului. Măsurile de conservare pe termen mediu și lung au fost completate prin inițierea, anul trecut a unei acțiuni de creare de noi habitate. Astfel, primăvara trecută am început plantarea de pâlcuri de arbori și arborete pe terenurile pe care dumbrăvencele nu aveau un habitat adecvat. Aceste terenuri (îndeosebi pajiști) ne-au fost puse la dispoziție prin generozitate, de către primari și persoane fizice, responsabile față de natură. Până în primăvara anului 2019 am putut constata cu satisfacție, că am reușit plantarea a 3000 de plopi în cele patru județe ale Câmpiei de Vest.

În această primăvară, proiectul nostru a ajuns la o piatră de hotar, după multe discuții cu companiile electrice, am reușit să începem acțiunile de izolare a stâlpilor de medie tensiune. Din cei o mie de stâlpi desemnați, am reușit să izolăm până în prezent un număr de 400, care s-au transformat în locuri de pândă sigure pentru păsări. Acesta este un pas foarte important, deoarece acești stâlpi au fost cauza decesului a sute de păsări în fiecare an, multe dintre ele fiind specii periclitate. Prin izolarea acestora nu vom proteja doar dumbrăveanca, ci și specii precum vânturelul de seară sau șoimul dunărean.

Mai mult, și anul acesta am continuat monitorizarea tăierilor ilegale de arbori din zonele frecvent locuite de către dumbrăvence, în siturile protejate situate de-a lungul râurilor Mureș, Crișul Negru, Crișul Alb, dar și Lunca Timișului. Am constatat cu mare bucurie, că exceptând un caz izolat, tăierile ilegale par a fi nerelevante, pe moment, în aceste zone.

În perioada mai-iulie, am realizat peste o mie de ieșiri pe teren pentru a monitoriza scorburile artificiale, dar și în vederea inelării dumbrăvencelor. Anul acesta, un număr de 124 de scorburi artificiale au fost ocupate de către dumbrăvence. În total, au fost inelați cu inele colorate și inelele de metal clasic, 275 de pui de dumbrăveancă. De asemenea, am reușit să recapturăm patru dintre păsările care au primit anul trecut geolocatoare. Prin mijloacele de înregistrare a datelor amplasate în micul rucsac de pe spatele lor, păsările ne oferă date importante privind rutele de migrație și de iernare. Aceste informații, odată descărcate și interpretate, se vor transforma în hărți, oferindu-ne o idee despre calea de migrație a fiecărei păsări monitorizate.

În cadrul proiectului nu am neglijat nici acțiunile de conștientizare a oamenilor din zona de proiect, diseminând materiale informative și purtând discuții cu cei interesați de acțiunile noastre.

Am vrea să mulțumim partenerilor noștri, voluntarilor care ne-au dat o mână de ajutor în plantarea arborilor, amplasarea scorburilor artificiale și inelare, dar și autorităților locale și persoanelor fizice care au înțeles importanța acestui proiect și fără de care acțiunile de plantare nu s-ar fi realizat.

Lăsați un comentariu