Păsările în mijlocul schimbărilor climatice

Înțelegerea modului în care păsările se comportă în timpul episoadelor de vreme extremă poate ajuta în activitățile de conservare, potrivit unui studiu recent. Speciile de păsări nu sunt afectate în același mod de încălzirea globală și prin urmare, cunoașterea acestor aspecte este vitală în protecția lor.

Păsările sunt sensibile, dar în același timp sunt și receptive la schimbarea vremii, spune Ben Zuckerberg, profesor de ecologie la Universitatea din Wisconsin-Madison. Rezultatele arată că unele specii se vor adapta cu ușurință noilor condiții meteorologice, în timp ce supraviețuirea altora poate fi pusă în pericol.

Cercetările demonstrează faptul că păsările migratoare de distanță lungă, care sunt obișnuite cu mediile tropicale, tolerează mai bine temperaturile ridicate decât speciile sedentare sau care migrează numai pe distanță scurtă. O perioadă de căldură care durează câteva săptămâni poate provoca o scădere de 10 până la 30 la sută în populația speciilor sedentare.

Iar speciile rare sunt deosebit de sensibile la secetă. Speciile precum corbii, dintr-un habitat degradat de o secetă prelungită, se pot deplasa cu ușurință într-un alt habitat. Acest lucru este aproape imposibil pentru speciile care necesită un habitat special.

Pe parcursul a 15 de ani, 109 specii au fost studiate în estul Americii de Nord. Datorită unei inițiative eBird, mai mult de 830 000 de date a fost colectate de iubitorii de păsări pe o interfață online. Pentru a studia cum afectează schimbări meteorologice diferitele specii, datele au fost comparate cu cele de temperatură și precipitații din zonele studiate.

Fiind primul studiu care acoperă jumătate din continentul american, își propune să analizeze mai bine răspunsul păsărilor pe vreme extreme. Studiul ne poate ajuta să înțelegem mai bine ce specii sunt mai grav afectate de schimbările climatice și ce putem face pentru a ajuta speciile să se adapteze.

Lăsați un comentariu