Numărul 1 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (ianuarie-februarie 2012)

Lunile ianuarie și februarie au fost foarte neprielnice păsărilor care iernează în România datorită temperaturilor scăzute și stratului neobișnuit de gros de zăpadă în unele zone ale țării. Păsările cele mai vulnerabile sunt imaturii din anul trecut care trebuiau să înfrunte prima lor iarnă. Din această cauză am primit numeroase apele telefonice (22) din 9 de localități prin care iubitorii de păsări ne cereau ajutorul direct sau indirect (sfaturi).

La începutul lunii ianuarie am avut 3 păsări (1 huhurez mare, 1 șoim dunărean, 1 șorecar comun), însă datorită vremii numărul acestora a crescut treptat. În cursul primelor două luni au intrat 13 păsări în Centrul nostru de Reabilitare, dintre care 5 au fost eliberați și 6 au decedat. Au avut loc 2 intervenții chirurgicale (un caz de fractură osoasă, respectiv o gușă spartă). La sfârșitul perioadei am avut 5 păsări în incinta Centrului nostru, acestea sunt 3 șorecari comuni, 1 șoim dunărean și un uliu păsărar. Șoimul dunărean este o pasăre de șoimărit dotat cu un inel închis, originar din Republica Cehă și găsită în România după ce a scăpat de acolo. După ce am contactat proprietarul păsării, am aflat că dânsul nu mai vrea să o primească înapoi, din care cauză am decis să o introducem într-un program de reproducere în captivitate din Ungaria. Lista păsărilor care au beneficiat de tratamente în primele două luni al anului 2012 este următoarea:
  1. Șorecar comun (Buteo buteo) – 9 indivizi
  2. Uliu păsărar (Accipiter nisus) – 1 individ
  3. Vânturel roșu (Falco tinnunculus) – 1 individ
  4. Șoim dunărean (Falco cherrug) – 1 individ
  5. Huhurez mare (Strix uralensis) – 2 indivizi
  6. Ciuf de pădure (Asio otus) – 2 indivizi
Cazul lunii ianuarie În data de 27.01.2012 domnul Radu Velica din București ne-a contactat prin telefon, spunând că a găsit un vânturel roșu, care din cauza frigului și a stratului gros de zăpadă era foarte înfometat și slăbit. După ce pasărea a fost dusă la un medic veterinar (dr. Florin Rusu) în București și tratat cu streptomicină, glucoză și vitamine, domnul Velica a pus efortul, și în ciuda condițiilor nefavorabile de drum a venit cu mașina proprie până în Tîrgu-Mureș în data de 29.01.2012 (duminică) și a adus pasărea la Centrul nostru. Aici pasărea și-a recăpătat puterile, iar în data de 13.02.2012, când gerul intens s-a încetinit, am eliberat-o cu succes. Cazul lunii februarie În data de 03.02.2012 domnul Tamás Szatmári a adus un pui de ciuf de pădure, de vârsta de aproximativ12 zile, din localitatea Timișoara. Toată lumea era uimită de cuibăritul foarte timpuriu al acestei specii. În mod normal acești pui sunt eliberați în locația de unde provin sau în locuri unde există perechi de ciuf de pădure care au pui de vârstă asemănătoare. Însă în cazul nostru nimeni nu a știut de o asemenea pereche. Momentan puiul se află în Centrul nostru, îl hrănim și îl vom reintroduce în natură în momentul în care găsim părinți vitregi. Cazul este special datorită cuibăritului extrem de timpuriu al ciuful de pădure în condiții meteorologice vitrege. Pe această cale am dori să mulțumim tuturor celor care au apelat la ajutorul nostru, mulțumiri speciale domnului Levente Borka, medic veterinar din Tîrgu-Mureș pentru intervențiile prompte și pentru ajutorul de neprețuit. În numele echipei Centrului de Reabilitare, Róbert Zeitz

Lăsați un comentariu