A Rehabilitációs Központ I. kéthavi beszámolója (2012. január-február)

A január és február hónapok nagyon kedvezőtlenek voltak a Romániában telelő madarak számára a nagyon alacsony hőmérsékletek és az egyes területeken levő szokatlanul vastag hótakaró miatt. A legsebezhetőbbek ilyenkor a fiatal madarak, amelyek életükben első alkalommal kell megbirkózzanak a téllel. Nagyon sok (22) telefonhívást kaptunk, összesen 9 településről, amin keresztül a madárbarátok közvetlen vagy közvetett (tanácsok) segítséget kértek tőlünk.

Január elején három madarunk volt (egy uráli bagoly, egy kerecsensólyom és egy egerészölyv), azonban az időjárás miatt egyre több madár került be hozzánk.

Az első két hónap során 13 madár érkezett be a Rehabilitációs Központ, amelyből ötöt sikerült szabadon engedni, hat pedig elpusztult. Két sebészeti beavatkozásra került sor (egy csonttörés és egy kiszakadt begy). Végül öt madár maradt a Rehabilitációs Központba: 3 egerészölyv, egy kerecsensólyom és egy karvaly. A kerecsen egy Csehországból származó, zárt gyűrűvel ellátott solymászmadár, amely megszökött onnan, és Romániában találták meg. Miután felvettük a kapcsolatot a madár tulajdonosával, és kiderült, hogy nem igényli vissza a sólymot, úgy döntöttünk, hogy egy magyarországi szaporító programba iktatjuk be.

2012. január-február folyamán kezelt madarak:

  1. Egerészölyv (Buteo buteo) – 9 egyed
  2. Karvaly (Accipiter nisus) – 1 egyed
  3. Vörös vércse (Falco tninunculus) – 1 egyed
  4. Kerecsensólyom (Falco cherrug) – 1 egyed
  5. Uráli bagoly (Strix uralensis) – 2 egyed
  6. Erdei fülesbagoly (Asio otus) – 2 egyed

A januári hónap különleges esete

2012. 01. 27-én Velica Radu hívott fel minket Bukarestből, mert egy vörös vércsét talált, amely a nagy hideg és vastag hótakaró következtében kiéhezett és nagyon lefogyott. A madarat Bukarestben elvitték egy állatorvoshoz (dr. Rusu Florin), ahol sztreptomicinnel, glükózzal és vitaminokkal kezelték. Velica úr a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére saját autóval elhozta Marosvásárhelyre, a Rehabilitációs Központ 2012. 01. 29-én (vasárnap). A madár felépült és 2012. 02. 13-án, amikor a fagy enyhült, sikeresen szabadon engedtük.

A februári hónap különleges esete

2012. 02. 03-án Szatmári Tamás egy erdei fülesbagoly fiókát hozott Temesvárról a Rehabilitációs Központba, amely kb. 12 napos lehetett. Mindenki csodálkozott a faj korai költése miatt. Általában ezeket a fiókákat ugyanott engedjük, el ahol találtuk, vagy ahol vannak hasonló korú fiókákat nevelő erdei fülesbagoly párok. Ebben az időpontban azonban senki nem tudott ilyen erdei fülesbagoly párról. Jelenleg a fióka a kórházunkban van, mindaddig etetjük és gondozzuk, amíg találunk neki befogadó szülőket és szabadon engedjük. Az eset különösen érdekes az erdei fülesbagoly korai költése miatt, viszontagságos időjárási körülmények között.

Ezúttal meg szeretnénk köszönni mindazoknak, akik hozzánk fordultak segítségért, ugyanakkor különös köszönettel tartozunk Borka Levente marosvásárhelyi állatorvosnak, a gyors és felbecsülhetetlen segítségéért.

A Rehabilitációs Központ nevében,

Zeitz Róbert

Leave a Reply

Your email address will not be published.All the fields marked with * are required.