Noi cazuri de otrăvire în județul Arad

În primăvara acestui an avem de-a face cu un nou caz de masacru în rândul animalelor sălbatice, după ce anul trecut am semnalat cazuri de otrăvire care au avut loc în luna noiembrie în județul Arad. În data de 13 martie, membrii asociației de vânătoare ne-au informat despre faptul, că pe terenurile agricole din vecinătatea localităților Peregu Mare, Peregu Mic, Pecica și Nădlac a avut loc o mortalitate în masă care a afectat atât mamifere, cât și păsări. Un membru al asociației noastre a ajuns la fața locului pentru a se alătura căutărilor de cadavre și identificarea acestora. Concesionarii fondurilor de vânătoare au relatat că semnele duc și în acest caz către folosirea iresponsabilă și neadecvată a unor substanțe otrăvitoare. O parte dintre cadavre au fost găsite pe arătură, altele însă au fost aruncate în stufărișuri sau în canale, unde au fost incendiate împreună cu vegetația, probabil cu scopul de a șterge urmele otrăvirii. Ca și în anul precedent, delictul a avut un efect negativ mare prin distrugerea valorilor naturale, dar a produs și o pagubă considerabilă gestionarului fondului de vânătoare. În urma otrăvirii au fost identificate cadavrele a doi cerbi, peste 50 de căprioare și zeci de iepuri de câmp și fazani. În paralel cu rondurile de căutare efectuate de către vânători în căutarea animalelor moarte, specialistul Grupului Milvus a contribuit la investigarea zonei, iar în aceeași zi, pe lângă speciile enumerate mai sus, au fost găsite cadavre de coțofană, vulpe, câine, dar și specii protejate cum ar fi șorecarul comun și codalbul.
Și în acest caz, toate semnele arată că este vorba de o otravă folosită pentru combaterea dăunătorilor culturilor agricole, care, nici de data acesta nu a fost depusă corespunzător, conform legii. Pliculețele cu otravă au fost pur și simplu împrăștiate pe sute de hectare. Pe 1 aprilie, membrii Grupului Milvus au efectuat încă un control în unele zone, și de data acesta au identificat animale moarte din speciile: șorecar comun, vulpe, căprioare, iepuri de câmp și câini.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad și Poliția Arad au început deja anchete în acest caz, iar proprietarii terenurilor în cauză au fost amendați cu 70.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu Arad.

Lăsați un comentariu