Ce este un cuib artificial?

În general, oamenii cred că toate păsările cuibăresc în cuib, în coronamentul arborilor. O mare parte a păsărilor nu-şi depun ouăle în cuiburile „tradiţionale”, obişnuite. Multe specii cuibăresc în scorburi. Asemenea locuri prielnice cuibăririi sunt scobite, săpate doar de speciile de ciocănitori. Pentru fiecare pontă, aceştia excavează o nouă scorbură. Cavităţile părăsite de ciocănitori sunt folosite de alte specii, care cuibăresc în scorburi, dar nu sunt capabile să sape asemenea cavităţi, de ex. ţicleanul sau piţigoiul mare (în tabelul de mai jos sunt enumerate speciile cuibăritoare în scorburi)

Cuiburile (scorburile) artificiale asigură loc de cuibărire pentru anumite specii, câteodată pot fi folosite pentru înnoptare.

În habitate naturale, dar mai ales în localităţi, numărul arborilor bătrâni care ar putea oferi loc de cuibărire pentru ciocănitori scade drastic, astfel se diminuează şi numărul scorburilor şi implicit numărul acelor specii care cuibăresc în asemenea locuri. Probabil nici nu trebuie să menţionăm că, motivul principal al dispariţiei arborilor bătrâni este omul.

Doreşti să ajuţi speciile care cuibăresc în scorburi? Fabrică şi amplasează şi tu cuiburi artificiale!

La fel ca şi ciocănitorii, şi tu poţi fabrica scorburi – cuiburi (artificiale), pe care le aşezi pe trunchiul oricărui copac. Locuitorii de aici îţi vor aduce multe bucurii!

Cuibul artificial este o cutie de lemn, pe care există o deschidere, un orificiu, prin care intră şi ies păsările. Îţi recomandăm să nu fixezi capacul cutiei, astfel vei putea deschide şi observa ce se întâmplă în interior! Bineînţeles, nu e voie să deranjezi prea des chiriaşii!

Cuibul artificial nu e o hrănitoare, niciodată nu avem voie să punem în interior mâncare pentru păsări!

Păsările ne vor mulţumi apartamentul, ele vor consuma larvele, insectele din jurul nostru. Majoritatea păsărilor cuibăritoare în scorburi sunt insectivore, astfel ele vor consuma multe insecte dăunătoare din grădinile noastre.

Cum să fabricăm un cuib artificial?

Trebuie să te decizi ce specii vrei să ajuţi, ce păsări se întâlnesc în mediul tău. Fiecare specie prezintă nişte caracteristici ale formei şi mărimii deschiderii cuibului artificial.

Tabelul de mai jos, te ajută în alegerea mărimii potrivite:

Vă propunem o modalitate de tăiere eficientă a scândurii:

Când trebuie amplasat un cuib artificial?

Primăvara, păsările folosesc scorburile pentru cuibărire (depunere ouă, clocire, creştere pui), dar iarna pot să înnopteze acolo. De aceea, propunem să amplasezi toamna cuiburile artificiale, astfel ai şansa să le oferi un sălaş de-a lungul nopţilor friguroase. Multe dintre păsările sedentare de la noi (care nu migrează) folosesc scorburile pentru cuibărire, primăvara acestea vor căuta şi vor alege locurile deja „cunoscute” pentru cuibărire. Şanse bune să ai un nou vecin în grădină le ai şi dacă vei amplasa căsuţa primăvara timpurie!

Unde trebuie amplasat cuibul artificial?

Cuiburile/scorburile artificiale se pot amplasa oriunde există arbori. De obicei, oamenii îl aşează în apropierea lor, ca să vadă de-aproape ce se întâmplă în căsuţă. Acestea se montează pe trunchiul copacilor, dar se poate pune şi pe o creangă. Dacă pasărea nu descoperă căsuţa, acesta va rămâne nelocuită. Se recomandă, amplasarea a 3-4 cuiburi, ca să crească şansa de ocupare. De asemenea, e bine să le montezi la distanţă cât mai mare una de alta, fiindcă aceste păsări sunt teritoriale, adică îşi apără teritoriul, nu vor permite altor păsări să se apropie prea mult. În afară de localităţi, cuiburi artificiale pot fi amplasate şi în habitate naturale, de ex. în păduri, astfel putem şi noi contribui la cuibărirea păsărilor.

La ce înălţime trebuie amplasat un cuib artificial?

Şansele de ocupare vor creşte dacă montăm căsuţa la o înălţime mai mare. În plus, aici păsările vor fi în siguranţă mai mare faţă de vizitatorii nedoriţi sau faţă de vandalism. În schimb, în căsuţa amplasată la mare înălţime, nu putem urmări ce se întâmplă în interior, nu putem urmări creşterea puilor. Dacă, în afară de facilitarea cuibăririi păsărilor, mai eşti interesat şi de dezvoltarea puilor, îţi recomandăm să montezi căsuţa la înălţimea la care, dacă foloseşti un scaun, poţi să te uiţi în interiorul cuibului. În aceste vremuri cu lipsă de locuinţe pentru păsări, probabil şi în cuiburi aşezate la mică înălţime se vor găsi repede câţiva chiriaşi. Nu trebuie să deschizi prea des capacul cuibului, pentru că părinţii, adulţii vor părăsi cuibul dacă nu se simt în siguranţă. Nu va reprezenta un deranj mare dacă verifici o dată la 2 zile. Dacă vrei să le urmăreşti non-stop, îţi recomandăm să amplasezi cuibul artificial pe exteriorul ferestrei camerei tale. În acest caz, căsuţa nu are un perete (pe partea cu care se fixează de geam), acolo va fi sticla geamului tău. Dacă ai norocul să ai vecini mai curajoşi, vi putea urmări din camera ta toate evenimentele din familia de păsări.

SĂ-ŢI ADUCĂ MULTE BUCURII NOII TĂI PRIETENI ÎNARIPAŢI!