Cânepiști, singura zonă din Transilvania care găzduiește vânturei de seară

© Magyari Szeréna

Peisajul din jurul orașului Turda pare a fi ideal pentru această specie. Gregară, trăiește preponderent în colonii și preferă cuiburile ciorilor de semănătură pentru a cuibări!  Cum colonia din zonă este singura cunoscută din Transilvania, mediatizarea ei în rândul populației este printre principalele țeluri ale Grupului Milvus în zonă.

Prin activitățile de promovare pe care le desfășurăm, vrem să atragem atenția asupra habitatelor care încă mai există în zonă – mozaicul de pajiști, fânețe și terenuri agricole!

Prin monitorizarea, inelarea puilor în prezența populației locale aflăm multe informații despre speciile care trăiesc aici  – vânturelul roșu, vânturelul de seară, cioara de semănătură, etc. Mai mult, încă din 2016 există un plan de management pentru acest sit natura 2000 care încearcă să conserve poate ultima colonie de vânturei din Ardeal. Protecția ei înseamnă să ne îndreptăm atenția și spre ciorile de semănătură, urâte de multă lume, dar importante pentru vânturelul de seară deoarece îi „oferă” cuiburile!

© Magyari Szeréna

Deși vremea vânturoasă ne-a cam dat bătăi de cap în acțiunea noastră de inelare a puilor de vânturei, entuziasmul celor prezenți la eveniment a recompensat totul. Mai mult, tinerii au fost interesați de verificarea scorburilor artificiale montate pentru a sprijini dezvoltarea populației. Nu ne oprim aici,  implicarea noastră în situl ROSPA0113 Cânepiști va continua în perioada următoare.

© Magyari Szeréna

Activitățile de promovare a sitului ROSPA0113 Cânepiști sunt finanțate de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România, în cadrul programului programul Spații Verzi, componenta Arii Naturale Protejate, proiect intitulat „Promovarea ariilor protejate Natura 2000 aflate în custodia Asociației Grupul Milvus”.

Lăsați un comentariu