Agricultura sub reflectorul Pactului European Ecologic

În articolul nostru anterior am scris despre stabilirea unor obiective importante, dar îndrăznețe ale noului pact al Uniunii Europene privind schimbările climatice. Impactul va fi resimțit, în viitor, în multe domenii. Acum vrem să ne referim doar agricultură.

Pactul Ecologic și strategia “De la fermă la consumator” acordă prioritate regândirii agriculturii și industriei alimentare. Scopul lor este de a aduce un produs de calitate și „curat” pe masa cetățeanului european. Sarcinile sale principale includ reducerea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor, sprijinirea agriculturii organice, asigurarea unui mediu de trai echitabil pentru fermieri și pescari, trecerea la sisteme durabile utilizând noi tehnologii, încurajarea alimentelor durabile și promovarea alimentelor sănătoase la prețuri accesibile pentru toți. Propunerile Comisiei Europene pentru perioada 2021-2027 prevăd că cel puțin patruzeci la sută din bugetul total al politicii agricole comune va finanța măsurile de politică climatică.

Pandemia a confirmat necesitatea unui sistem alimentar solid și rezistent, care să poată furniza alimente suficiente, accesibile și de calitate cetățenilor săi. Dacă reducem impactul de mediu a sistemului nostru alimentar va crește rezistența acestuia, deoarece calitatea și durabilitatea sa pe termen lung depind în mare măsură de biodiversitate prin serviciile ecosistemice.

Bineînțeles, trecerea la un nou sistem nu poate avea loc peste noapte. Cu toate acestea, un sistem alimentar durabil poate fi, de asemenea, o imensă oportunitate economică. De exemplu, economia circulară bio este un domeniu neexploatat care creează noi oportunități pentru fermieri, comercianți, procesatori de alimente.

În opinia noastră, regândirea agriculturii este un pas foarte important și necesar în lupta împotriva schimbărilor climatice și a protecției biodiversității. Ar trebui să ia în considerare nu numai factorii economici, ci și măsurile de conservare ale naturii. Sprijinirea producătorilor locali, a fermierilor mici și mijlocii, reducerea utilizării pesticidelor și a îngrășămintelor este foarte importantă în protejarea biodiversității. Inițiativa este esențială pentru construirea unei societăți ecologice și durabile. Fără protejarea biodiversității și alimentele noastre ar putea fi în pericol.

Lăsați un comentariu