Curățenie de primăvară pentru vântureii de seară

Noi scorburi artificiale

Am fixat scările, am strâns și am scos ingluviile și excrementele acumulate într-o cantitate impresionantă. Într-un cuvânt, am pregătit scorburile artificiale special montate pentru vântureii de seară. Acum, aceste incinte își așteaptă locatarii pentru perioada de cuibărire. E drept, unii indivizi s-au întors deja din periplul african și ne supravegheau de la distanță.

În această perioadă am reușit să realizăm curățenia în trei județe, pe trei teritorii ale vântureilor din zona de vest a țării. Astfel, am verificat 137 de scorburi artificiale, majoritatea au avut nevoie de renovări și pregătiri pentru păsări și am montat alte 56 de bucăți. Datorită precipitațiilor și materiilor organice lăsate de păsări, în aceste cuiburi se formează un monobloc întărit și umed. Dacă ponta este depusă pe suprafața rece, ouăle se răcesc mult mai repede și devin infertile. Pentru a preveni acest fenomen, am amplasat în fiecare scorbură artificială plase din material plastic și pietriș pentru mai buna drenare.
Aceste cuiburi prin construcția lor protejează excelent ouăle și puii contribuind semnificativ la acțiunile de conservare, însă se usucă mult mai greu decât cele naturale construite din crengi. De altfel, încă din toamna anului trecut, dar și în această primăvară s-a lucrat la întreținerea acestor cuiburi artificiale.
Vântureii de seară, asemenea tuturor speciilor de șoimi, nu își construiesc cuiburi, mai mult, prin tăierile de arbori, specia nu mai găsește teritorii propice pentru cuibărire. E motivul pentru care am intervenit pentru conservarea speciei cu măsuri specifice, iar montarea de cuiburi artificiale a adus beneficii. Și nu numai vântureilor de seară. Cu ocazia acțiunii noastre de primăvară, am descoperit și alți oaspeți pe care îi considerăm bine veniți: vânturei roșii, pui și ouă de ciuf de pădure, ouă stăncuță.

Acum nu ne-a mai rămas decât să așteptăm noua generație!

Lăsați un comentariu