Coronavirusul și protecția naturii

Scris de: Simon Lilla

În timp ce viața de zi cu zi este suspendată de pandemie, natura, în sfârșit, își poate reveni. Virusul restrânge expansiunea și poluarea neînfrânată a omenirii, având un efect benefic chiar și asupra climei. Străzile pustii sunt recucerite de către natură. Știri și postări asemănătoare au apărut pe numeroase situri în perioada carantinei, rezervându-și loc și în opinia publică. Totuși, ca de obicei, adevărul este puțin mai nuanțat. Organizația IUCN detaliază efectele negative ale pandemiei asupra biodiversității, iar o comunicare apărută în revista Science descrie pauza impusă ca o oportunitate pentru inovație și recuperare.

 Primul val al coronavirusului – când majoritatea populației se afla într-o izolare voluntară sau mai puțin voluntară – a adus, pe diverse platforme și rețele sociale, niște vești neașteptate: delfinii au reapărut în canalele Veneției, au fost surprinse balene în apropierea orașului Bombay, iar o stradă aglomerată din statul Tamil Nadu, în India, a fost ocupată de către căprioare.

Aceste știri au adus puțină veselie în realitatea sumbră a prezentului și s-au bucurat de a popularitate nemaipomenită. S-au dovedit, însă, a fi doar fabule: fotografia cu căprioare era din Japonia, unde prezența acestor animale este obișnuită, iar delfinii din imagini se aflau lângă Sardinia. Cu toate acestea, informațiile au rămas fixate ca fapte în opinia colectivă. Dar care este adevărul? Sinteza publicată recent de către IUCN oferă un răspuns detaliat la această întrebare, deși dimensiunile adevărate ale efectelor urmează să le simțim abia în viitor.

 În primul rând, rezervațiile și ariile protejate au suferit o scădere semnificativă în resurse umane și financiare, având în vedere că din cauza pandemiei acestea au fost obligate să-și închidă porțile pentru turiști, iar turismul constituia venitul necesar pentru asigurarea continuității în activitățile de ocrotire și management.

Dat fiind faptul că în acest interval, supravegherea a fost neregulată, uneori absentă, exploatarea economică a teritoriilor a devenit mai ușoară, însemnând un deranj și o pierdere de habitate pentru organismele din zonă. Deși multe țări din Africa și-au continuat activitatea anti-braconaj, în lipsa resurselor financiare multe dintre aceste organizații au fost nevoite să-și suspende munca. De asemenea, monitorizarea teritoriilor și cercetarea științifică au fost, în multe cazuri, întrerupte, deoarece în mijlocul crizei de sănătate publică, acestea nu au fost considerate activități esențiale.

În mod similar, amânarea nenumăratelor conferințe privind schimbările climatice sau ocrotirea naturii a fost necesară tot din cauza virusului. Congresul mondial pentru conservarea naturii al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu data inițială programată în 2020 iunie și Conferința 26 ONU privind schimbările climatice prevăzută tot pentru anul 2020, au fost replanificate pe 2021, fapt care împiedică stabilirea și aplicarea măsurilor politice – din ce în ce mai urgente – în acest domeniu.

Totuși, să nu disperăm! Există și haz în necaz: viața tulburată de pandemie reprezintă o oportunitate reală pentru regândire și replanificare – scrie Ryan M. Pearson și colegii lui în comunicarea recent publicată în Science. Tocmai fiindcă pandemia a apărut din cauza exploatării vieții sălbatice, acest fenomen are puterea de a atrage atenția asupra deficiențelor sistemului existent de protejarea naturii, dar și importanța acestuia.

Potrivit cercetătorilor, un alt argument puternic pentru schimbări cât mai urgente este faptul că  odată cu încălzirea climei crește și posibilitatea aparițiilor de patogeni noi, spre exemplu prin topirea permafrostului. Așadar, în acest caz, prioritatea sanitară coincide cu obiectivele climatice și ale conservării naturii.

Un progres adevărat ar însemna utilizarea acestei pauze, adusă de către pandemie, pentru examinarea defectelor sistemului socio-economic actual și reformarea acestuia, creând unul în armonie, și nu în competiție, cu natura. Puterea politică are o responsabilitate majoră în realizarea acestui scop: introducerea noilor directive și legi este de importanță vitală în drumul spre o nouă normă socială.

Surse:

IUCN: https://www.iucn.org/covid-19-resources/questions-and-answers-covid-19-and-nature-conservation

Science: https://science.sciencemag.org/content/368/6493/838.2?fbclid=IwAR2N8RmE5E3Y99316-YGDTIQmZZSzM8s8_NUq4KrcUE_IcXDmS6WedQ_OWg

Fake animal news: https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/coronavirus-pandemic-fake-animal-viral-social-media-posts/

https://www.boomlive.in/fake-news/oh-deer-pic-from-japan-peddled-as-herd-spotted-at-ooty-coimbatore-road-7382

Konzervációbiológia és Covid: https://www.conservation.org/stories/impact-of-covid-19-on-nature

Lăsați un comentariu