Cine este responsabil pentru schimbările climatice?

Comunitățile cele mai expuse efectelor schimbărilor climatice sunt cele mai puțin responsabile pentru prezența lor. Fenomenul exacerbează inegalitățile între grupurile sociale.

În timp ce „Nordul Global” este cel mai responsabil de marea majoritate a emisiilor de gaze cu efect de seră, articolul precedent arată că lumea în curs de dezvoltare suferă cel mai tare de la efectele crizei climatice. 

Chiar dacă Convenția cadru a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice recunoaște responsabilitatea principală a „nordului global” în reducerea emisiilor, producția și consumul țărilor industrializate continuă să amenințe supraviețuirea umanității și a biodiversității.

Datorită prevederilor țărilor din „nordul global” asupra efectelor încălzirii climatice, țările în curs de dezvoltare, pentru a evita sărăcia, se confruntă acum cu provocarea dezvoltării în limitele unei economii cu emisii reduse. 

Multe popoare indigene, pescari și comunități țărănești au trăit în armonie cu natura de secole. Acum, însă, se confruntă cu efectele schimbărilor climatice, pe care nu ei le-au provocat. Potrivit ONU, topirea ghețarilor din Himalaya nu este favorabilă în aprovizionarea apei potabile pentru cei care locuiesc acolo. Fenomenul provoacă un exces de apă pe termen scurt, dar cu scăderea stratului de zăpadă și topirea ghețarilor, pe termen lung va fi mai puțină apă disponibilă. De cealaltă parte a lumii, nativii din deșertul Kalahari din Africa sunt obligați să trăiască în jurul fântânilor forate de stat. Creșterea temperaturii, deșertificarea și creșterea în intensitate a vântului fac supraviețuirea lor dependentă de sprijinul guvernului, ceea ce îngreunează viața tradițională, creșterea bovinelor și a caprelor.

În mod ironic, multe soluții occidentale la efectele schimbărilor climatice, cum ar fi utilizarea biocombustibililor, construirea barajelor, modificarea genetică, plantarea arborilor și utilizarea tehnologiei de compensarea a carbonului, afectează negativ aceste comunități. 

Din fericire, comunitățile care trăiesc în armonie cu natura nu sunt încă dispărute și avem încă posibilitatea de a învăța din modul lor de viață.
Sursă https://climategame.eu/blog-article.php?id=9

Lăsați un comentariu