Puncte de prim ajutor
Puncte de prim ajutor la care puteți să apelați în cazul în care ați întâlnit un animal sălbatic rănit:
- Aleșd – Bihor – Dr. Tordai Tibor tel. 0745 457 657
- Arad – Dr. Solyom Levente tel. 0743 600 506
- Baia Mare – Dr. Vlad Cătălin Pop tel. 0735 173 937
- Bistrița – Dr. Isabela Rivo tel. 0749 773 461 / voluntar – Balogh Szidónia tel. 0748 675 107
- Botoșani – voluntar – Anca Hrituleac tel. 0749 500 384
- Brașov –Râșnov, Dr.Sipos Cristina tel. 0745 581 029
- București – Fundația Visul Luanei tel. 0748 395 859
- Cluj Napoca – Dr. Manases Sándor tel. 0723 177 343
- Constanța – Dr. Pop Aurelia tel. 0721 274 777
- Odorheiu Secuiesc – Dr. Szabó Ernő tel. 0741 502 862
- Oradea – voluntar – Ciocan Ana- Daniela tel. 0731 528 443
- Piatra Neamț – Dr. Răzvan Atudosiei tel. 0728 146 343
- Satu Mare – Dr. Condurache Vlad tel. 0741 088 565 / voluntar – Márk Nagy János tel. 0721 514 137
- Sibiu – Prietenii Berzelor tel.0723 327 931
- Timișoara – voluntar – Moldovan Silvia tel. 0724 898 390
- Turda – Dr. Udvary Margareta tel. 0744 773 449
- Vlahița – voluntar – Kosa Csaba tel. 0745 147 599
- Vrancea – Petrești, com. Vânători , Dr. Dragomir Matei tel. 0766 357 115 , Dr. Vlad George tel. 0721 458 338
Primul ajutor
Înainte de a întreprinde orice tip de acțiune este bine să fiți informați. Atât pentru binele vostru, cât și pentru animalele rănite, iată câțiva pași:
Pentru tine:
Recunoașterea specie este un pas important! În primul rând pentru siguranța celui care dorește să salveze animale rănite. Contactați un specialist, descrieți și trimiteți fotografii cu animalul rănit!
Acoperiți capul animalului! Va fi mai calm, astfel se vor inspecta, mai bine, eventualele răni. Animalele sălbatice se feresc de oameni, așadar dacă ați întâlnit vreunul înseamnă că a pățit ceva, suferă ori este în stare de şoc. Cele mai frecvente probleme sunt traumatismele cranio-cerebrale, fracturile, şocul din cauza unui stres, bolile infecţioase sau terminale, intoxicațiile, hipotermiile sau hemoragiile.
Examinarea și evaluarea animalului este crucială. Uitați-vă după răni cauzate de loviri, căderi, eventuale electrocutări, tăieri sau alte semne. Anamneza este foarte importantă!
O atenție deosebită trebuie acordată mediului în care ați găsit animalul. Acordați atenție altor urme: stâlpilor de înaltă tensiune, momelilor cu otravă, capcanelor, cioburilor de sticlă, ferestrelor sau altor animale și păsări moarte. Documentați fotografic ce găsiți! Fracturile, mai ales în cazul celor deschise, trebuie menținute umede, iar în cazul în care este nevoie, fixarea în atele.
Nu oferiți de mâncare animalelor. DOAR APĂ!
Transportarea animalului se face într-o cutie de carton, în care spațiul să fie mic pentru ca animalul (pasărea) să nu se zbată. În caz contrar, s-ar putea răni și pe parcursul salvării. Contactați Centrul de Reabilitare sau un reprezentant zonal al acestuia. Cu cât mai aproape, cu atât mai bine! Prin telefon veți primi indicații detaliate. Găsiți lista punctelor de prim ajutor AICI.
ALEGEȚI MEREU CEL MAI APROPIAT LOC, astfel vă asigurați că animalul va primi ajutor specializat în cel mai scurt timp posibil.
Pentru specialiști:
Examenul clinic din partea unui specialist este OBLIGATORIU, observați eventualele leziuni traumatice, voma, diarea, secrețiile din cavitățile naturale, etc.
Pe toată durata examinării lăsați capul animalului acoperit. Nivelul stresului la animale poate fi ridicat.
În cazul constatării unor traume ale țesuturilor moi, aplicați protocoalele analoage animalelor de companie.
Suspiciunile de traume scheletale trebuie CONFIRMATE prin examene complementare.
Alegeți medicamentul potrivit! Acesta trebuie să fie compatibil cu specia. Consultați lista medicamentelor, compatibilitățile și dozele necesare pe site-ul Centrului de Reabilitare.
În perioada de convalescență asigurați animalelor spațiul potrivit taliei, un loc liniștit și călduros.
NU AVEȚI CONDIȚII POTRIVITE? CONTACTAȚI-NE!
Despre noi
Încă din momentul fondării asociației noastre ne ocupăm de îngrijirea și reabilitarea păsărilor rănite, deoarece în cursul activităților noastre dăm la fiecare pas de exemplare rănite, confiscate sau comercializate în manieră ilegală. În primii ani reabilitarea s-a derulat în cuștile improvizate în curtea biroului asociației, mai târziu această funcție a fost preluată de colivii speciale, adaptate în mod corect nevoilor păsărilor.
În primii ani îngrijirea medicală a păsărilor rănite a fost realizată de către un medic veterinar din Tîrgu Mureș ca apoi prin entuziasmul medicului veterinar Levente Borka să ia naștere asociația medicilor veterinari Vets4Wild care astăzi este parte organică a centrului de reabilitare Milvus. Pe lângă contribuțiile personale și materiale proprii ale Asociației Grupul Milvus și al Vets4Wild dezvoltarea infrastructurală a fost realizată prin fonduri din proiecte și din donații. În prezent centrul de reabilitare este format din două unități: una în Tîrgu Mureș și una în Sânsimion.
În unitatea noastră din Tîrgu Mureș, animalele internate au parte de îngrijiri și tratamente zilnice. După convalescență aceste exemplare sunt transferate în unitatea noastră din Sânsimion. Înaintea eliberării lor în coliviile speciale mai mari păsările au ocazie nemaipomenită pentru recuperare și pentru antrenamentul mușchilor. Centrul nostru primește nu doar păsări ci și mamifere și reptile.
Grație rețelei naționale de salvare a animalelor sălbatice, în cele peste 20 de colivii speciale pentru păsări ajunge câte un pacient la fiecare două zile. Pe lângă sutele de consilieri și indicații date prin telefon, anual ajung în centrul nostru peste 150 de animale sălbatice ce necesită îngrijiri.
Pe lângă rețeaua noastră aflată într-o permanentă lărgire avem și un număr de telefon pentru urgențe – 0722533816 – prin aceasta sporind în mare măsură șansele de recuperare a animalelor rănite.
La acest număr de telefon primim deseori zilnic câteva zeci de apeluri prin care ni se solicită indicații, sfaturi sau ajutor în salvarea vreunui animal sălbatic. Funcționarea centrului se desfășoară în bază de voluntariat ca un efort comun depus de cele două asociații.
Rapoarte
Raport anual din 2019 al Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice
Raport anual din 2016 al Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice
Raport anual din 2014 al Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice
Numărul 8 din raportul trimestrial al Centrului de Reabilitare Milvus (iulie-septembrie 2013)
Numărul 7 din raportul trimestrial al Centrului de Reabilitare Milvus (aprilie-iunie 2013)
Numărul 6 din raportul trimestrial al Centrului de Reabilitare Milvus (ianuarie-martie 2013)
Numărul 5 din raportul trimestrial al Centrului de Reabilitare Milvus (octombrie-decembrie 2012)
Numărul 4 din raportul bilunar (de acum trimestrial) al Centrului de Reabilitare Milvus (iulie-septembrie 2012)
Numărul 3 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (mai-iunie 2012)
Numărul 2 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (martie-aprilie 2012)
Numărul 1 din raportul bilunar al Centrului de Reabilitare Milvus (ianuarie-februarie 2012)